aktuelno
  "BEČIĆ NE SMIJE PROĆI NEKAŽNJENO ZBOG PLAGIRANJA" (VIDEO+FOTO)
  Politika

  "BEČIĆ NE SMIJE PROĆI NEKAŽNJENO ZBOG PLAGIRANJA" (VIDEO+FOTO)

  • icon
  • icon

  Šef Demokrata Aleksa Bečić, ne smije proći nekažnjeno. Krađa intelektualne svojine je ozbiljno krivčno djelo, kaže za Pink M direktor Centra za ekonomski integritet, Mitar Đukanović. Potcrtva da nije dobro što se ispitivanje odgovornosti Bečića odugovlači.

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon
  Što se tiče nadležnih institucija stvari se ne pomjeraju sa mrtve tačke - kazao je Đukanović.

  Lider Demokrata Aleksa Bečić, se ogriješio o akademske kodekse i za to postoje konkretni dokazi, kaže za Pink M, direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović.

  bečić plagijat 4

  Raniji dokazi o Bečićevom plagiranom radu, Autor: Prt ScR

  bečić plagijat 3

  Raniji dokazi o Bečićevom plagiranom radu, Autor: Prt ScR

  bečić plagijat 1

  Raniji dokazi o Bečićevom plagiranom radu, Autor: Prt ScRA

  Potcrtava da nije riječ o politizovanom slučaju, ni zavjeri protiv lidera demokrata, njegove časti i ugleda, kako su to Bečićeve Demokrate više puta pokušavale predstaviti javnosti.

  mitar đukanović

  Autor: Printscreen

  To nije nikakva teorija zavjere, niti nešto veće. To je jedan prost slučaj gdje postoji dovoljno dokaza da se ispita odgovornost jednog političara koji je plagirao svoj magistarski rad - poručuje naš sagovornik.

  Magistarski rad šefa Demokrata Alekse Bečića, nije samo plagijat, već i autoplagijat, odnosno proširena verzija, njegovog diplomskog rada,  potcrtava Đukanović. Bečić je  je u potpunosti iskoristo svoj ranije objavljen diplomski rad, kršići time, još jednom akademske kodekse, izričit je Đukanović.

  Ekonomski fakultet

  Autor: PinkM

  Pa je tako svih 11 hiljada riječi iz diplomskom, prepisao u 30.000 hiljada riječi magistarskog rada i  jednim istim tekstom pokušao da dobije dvostruku korist, pojašnjava Đukanović. Brojni dokazi o postojanju autoplagiranja i plagiranja magistrske disertacije Alekse Bečića u rukama su nadležnih. Postavlja se pitanje, prema riječima Đukanovića, zašto nadležni mjesecima ćute.

  Niko ne želi da se izjasni sve prebacaju odgovornost sa jednih na druge i nikako da taj slučaj dobije epilog - kazao je naš sagovornik.

   Šef Demokrata Aleksa Bečić, ne smije proći nekažnjeno. Krađa intelektualne svojine je ozbiljno krivčno djelo, kaže Đukanović. Dodaje da se lider Demokrata ogriješio o akademske kodekse, ali i o akademsku zajednicu i fakultet, na kojem je stekao zvanje magistara.

  Povjerenje u Univerzit Crne Gore, ali i nadležne institucije je uveliko poljuljano, mišljenja je Đukanović.

  ucg

  Autor: PinkM

  Ispitivanje odgovornosti se odugovlači, svrhu toga ne vidim, jer to ne govori samo o tom radu i tome što je počinjeno u tom radu, nego stvara jednu negativnu sliku institucija koje su uključene u rješavanje ovog procesa - poručuje Đukanović.

   Iz Univerziteta Crne Gore su navali da je postupka utvrđivanja nepravilnosi u magistarskom radu Alekse Bečića u toku. h
  Univerzitet Crne Gore je u skladu sa važećom pravnom regulativom i u granicama nadležnosti svojih organa započeo odgovarajući postupak utvrđivanja nepravilnosti u magistarkom radu  Alekse Bečića. Univerzitet Crne Gore je uputio dodatni zahtjev Ekonomskom fakultetu da se izjasni o autentičnosti i sadržaju datog magistarskog rada, te da o tome obavijesti Univerzitet - saopšteno je iz UCG.

  aleksa bečić

  Autor: Facebook

  Ja sam očekivao efikasnost nadležnih organa jer ovo je jedan minoran i običan slučaj za rješavanje gdje ima dovolnjo dokaza, potrebno je samo sjestii razmotriti navedene dokaze - poručio je Đukanovič.

   Iz Centra za akademski integritet su podvukli da je ovakva akademska nečestitost skandalozna i neprihvatljiva, te da se nesankcionisanjem Bečića, javnosti šalje loša poruka.

   Javnosti se šalje ružna poruka, pošto neispitivanje tvrdnji koje su iznesene i njihovo zataškavanje i izbjegavanje odgovora svakako govori mnogo više o neažurnosti tih institucija - smatra Đukanović.

  Podsjetimo, prema istraživanjima Centra za akademski integritet, Aleksa Bečić je prepisao 44 odsto magistraske disertacije.  Šef Demokrta, prema navodima Centra, prepisivao je od uglednog hrvatskog ekonomiste Borisa Divjaka, bez ikakve reference  čitave stranice rada, a zbog cega je javno Becica prozvao i Divjak. Plagirao je prema navodima Centra za akademski integritet Bečić i rad izvjesne Mice Kozlik, ali i od Aleksandra Martinovića, prof. dr Davida Dašića i mr Milorada M. Bujovića.

  Sam Bečić  na temu plagiranja magistrskog rada oglasio se samo jednom, govoreći da je posrijedi podmetanje navodno DF-ovo i sa adrese vlasti, dok su Demokrate su, nakon optužbi Centra, da se njihov šef, neosnovano kiti titulom magistara, na više  načina pokušale da odbrane Bečića. Pa su tako u javnost izlazile sa izjavama kako navodno nije bilo otuđenja intelektualne svojine, kao i da je  izvjesna Mica Kozlik, magistrirala  20 mjeseci nakon Bečića, iako je evidentno da je Kozlik magistarski rad branila je u Banja Luci 2009. godine, a Aleksa Bečić svoj u Podgorici 2014.

  POVEZANE VIJESTI:

  http://pinkm.me/vijesti/43772/centar-za-akademski-integritet-be%C4%8Di%C4%87-plagirao-i-svoj-diplomski-(video)ĆL

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/39349/be%C4%8Di%C4%87ev-plagijat-ucg-utvr%C4%91uje-nepravilnosti-u-magistarskom-raduf

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/38799/becicev-plagijat-mitar-dukanovic-ocekuje-sankcionisanje-intelektualne-kradebečićev plagijat

  Autor: PinkM/PrtScr

  http://pinkm.me/vijesti/37123/%22be%C4%8Di%C4%87eve-nebuloze-i-teorije-zavjere%22p

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/37178/univerzitet-preko-softvera-provjeri%C4%87e-be%C4%8Di%C4%87ev-magistarski-radp

  Autor: Printscreen

   

  http://pinkm.me/vijesti/36609/boris-divjak-za-pink-m-prepisivanje-be%C4%8Di%C4%87a-%C5%BEalosno-i-tragi%C4%8Dno-(foto+video)p

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/36853/%22be%C4%8Di%C4%87-plagijatom-napravio-nemjerljivu-%C5%A1tetu-i-univerzitetu%22-(foto+video)P

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/36570/dukanovic-osnovnom-sudu-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-becica-fotovideoP

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/36303/becicu-i-krivicna-prijava-zbog-plagijata-fotovideop

  Autor: Printscreen