aktuelno
  DRUGI DAN POSJETE KARDINALA PAROLINA: Sastanak sa Brajovićem, Bogdanovićem, obilasci... (FOTO+VIDEO)
  Politika

  DRUGI DAN POSJETE KARDINALA PAROLINA: Sastanak sa Brajovićem, Bogdanovićem, obilasci... (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Kardinal Parolin sastao se danas s predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, a sastaće se i sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem. Parolin će obići Cetinje, služiti svetu misu u Katedrali Presvetog Srca Isusovog u Podgorici i razgovarati u crkvi Svetog Antuna u Tuzima sa svještenstvom i vjernicima, dok će u petak služiti svete mise u Katedrali Svetog Petra Apostola u Baru i Katedrali Svetog Tripuna u Kotoru.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon
  Tokom razgovora predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, Crna Gora je apostrofirana kao primjer države koja njeguje raznolikost nacija, vjera, kultura i smatra ih svojim bogatstvom - saopšteno je iz kabineta Brajovića.
  k

  Autor: Skupština CG

  Predsjednik Skupštine je istakao da kvalitet suživota predstavlja jednu u nizu pravih vrijednosti kojima je Crna Gora posvećena tradicionalno i kontinuirano. Brajović je istakao da posjetu visokog gosta vidi kao svojevrsno priznanje toj posvećenosti i naglasio važnost imenovanja rezidentnog predstavnika Svete Stolice koje je planirano i najavljeno.

  Kardinal Parolin je istakao da Sveta Stolica želi da podrži dorinos Crne Gore u stvaranju društva u kojem se raznolikosti poštuju, a manjine prirodno integrišu u zajednicu. On je naveo da uloga Crne Gore takođe može biti i u izgradnji mostova i smanjenju tenzija koje postoje u svijetu - navodi se u saopštenju.
  k

  Autor: Skupština CG

  Bilo je riječi i o ulozi Skupštine i usvajanju zakona kao važnog segmenta u razvoju društva. U delegaciji Skupštine na sastanku sa kardinalom Parolinom, bili su i poslanici Miodrag Radunović, Luiđ Škrelja i Ervin Ibrahimović.

  k

  Autor: Skupština CG

  Državni sekretar Svete Stolice, jedan od najbližih saradnika pape Franja, kardinal Pjetro Parolin sastao se juče sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

  Đukanović  je ocijenio da je Crna Gora počastvovana prvom posjetom predstavnika Svete Stolice na ovako visokom nivou, cijeneći taj čin potvrdom izuzetno dobrih međusobnih odnosa. Iskazao je visoko poštovanje Crne Gore prema moralnoj i duhovnoj ulozi Svete Stolice u njenoj misiji  rješavanja otvorenih pitanja na globalnoj sceni, kao i posebno poštovanje za ulogu pape Franja u očuvanju mira, stabilnosti i zaštiti ljudskih prava - saopšteno je iz kabineta Đukanovića.
  đ

  Autor: Predsjednik.me

  Đukanović je podsjetio na duge istorijske i bogate odnose između Crne Gore i Svete Stolice, iskazujući spremnost državne politike da na tim temeljima nastavi dalje unapređenje odnosa, kroz dalji dinamični dijalog na najvišem nivou  i primjenu Temeljnog Sporazuma između Crne Gore i Svete Stolice i potvrdu  odluke da se u najskorijoj budućnosti otvori nuncijatura u Crnoj Gori.

  U tom kontekstu, pozdravio je mogućnost posjete pape Franja Crnoj Gori u bliskoj budućnosti.

  tz

  Autor: Predsjednik CG

  Predsjednik je zahvalio kardinalu Parolinu na spremnosti Svete Stolice da  bogatstvo svoje arhive koje se tiče crnogorske istorije, podijeli sa Crnom Gorom, što će predstavljati značajnu podršku istraživanju bliže i dalje prošlosti naše zemlje. Takođe, potvrdio je i opredijeljenost države da se sa pažnjom i odgovornošću posveti pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, čuvajući stabilnost,  multikonfesionalni i multikulturalni karakter Crne Gore - navodi se u saopštenju.

  Državni sekretar Svete Stolice sa uvažavanjem je govorio o dugoj tradiciji naših odnosa, kao i o  multietničnosti savremene Crne Gore i harmoniji različitosti koja predstavlja njenu snagu. Posebno je odao priznanje i ukazao na značajnu  ulogu Crne Gore u očuvanju i daljem snaženju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

  g

  Autor: Predsjednik CG

  Sagovornici su se saglasili u ocjeni da Zapadni Balkan treba da jača istinske društvene vrijednosti , prevazilaženjem podjela i promovisanjem evropskih vrijednosti i standarda.

  U dugom, srdačnom i otvorenom razgovoru, Đukanović i Parolin razmijenili su mišljenja i o brojnim drugim temama u evropskom kontekstu i na globalnoj ravni.

  Kardinal Parolin izrazio je nadu da će Predsjednik biti u mogućnosti da uskoro posjeti Svetu Stolicu - piše u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

   

  hg

  Autor: Predsjednik CG

  gh

  Autor: Predsjednik CG

  Premijer Marković i kardinal Parolin razgovarali su u četiri oka, a nakon toga je uslijedila konferencija za medije.

  Crna Gora sa razumijevanjem prati misiju Pape Franja, posebno se zahvaljujemo na podršcii Svete stolice aspiracijama za članstvo u EU. Kao zemlja kojoj je vjerska tolerancija ključna pretpostavka napretka, cijenimo i ulogu katoličke crkve u našoj zemlji - rekao je naš premijer.

   

  h

  Autor: GOV.ME

  Na srdačnom prijemu zahvalio se kardinal Parolin.

  k

  Autor: Gov.me

  Vaš topao doček je potvrda prijateljstva i saradnje koje postoje između Crne Gore i Svete stolice. Istorijske veze i intenzivniji dijalog koji se razvio su dodatno potvrđene potpisivanjem sporazuma prije 7 godina. To vodi ka nadi da će naš sljedeći korak biti otvaranje jednog stabilnog sjedišta u Crnoj Gori, što će dati snažan impuls našim odnosima. Naše napredovanje u obostranu korist je izvjesno. Zahvaljujem se na odnosu prema katoličkoj zajednici u Crnoj Gori - rekao je kardinal.

  Čast mu je, kako je dodao, da se uskoro sastane sa predsjednikom Đukanovićem, kojem je uputio "izrazito poštovanje".