aktuelno
  "PODRŠKA SAD ključna za dugoročnu stabilizaciju regiona - Članstvo CG u NATO-u trajno je vezalo dvije države" (FOTO)
  Politika

  "PODRŠKA SAD ključna za dugoročnu stabilizaciju regiona - Članstvo CG u NATO-u trajno je vezalo dvije države" (FOTO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je članstvo naše zemlje u NATO-u, u društvu najrazvijenijih država koje baštine neprolazne demokratske standarde, trajno vezalo Crnu Goru sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i izrazio uvjerenje da će američka podrška Zapadnom Balkanu, koja je ključna za dugoročnu stabilnost našeg regiona, ostati visoko na agendi u Vašingtonu.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon
  Više je razloga koji i ovu godinu u međusobnim odnosima [Crne Gore i SAD] čini posebnom. Pored značaja samog jubileja koji slavi potpisivanje Deklaracije o nezavisnosti davne 1776. godine kao simbola američke demokratije, mi smo početkom ovog mjeseca proslavili i događaj koji nam je obezbijedio mjesto među najrazvijenijim državama i narodima današnjice koje baštine neprolazne demokratske standarde i vrijednosti – dakle obilježili smo prvi rođendan našeg članstva u NATO-u. Isti principi, vrijednosti i ideali za koje ćemo se zajedno boriti i zalagati trajno nas, i na ovaj način, vezuju sa SAD“ – rekao je premijer Marković sinoć obraćajući se zvanicama na prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država priredila ambasadorka Margaret En Uehara.

  Ambasadorka SAD-a Margaret En Uehara kazala je da "sada zajedno radimo na unapređenju bezbjednosti širom svijeta". Uz zdravicu je poručila "neka je vječno prijateljstvo naših država".

  Premijer je rekao da članstvo u NATO-u predstavlja novi potencijal i za Državu i za građane, da je naša ekonomija u porastu sa stabilnim pozitivnim trendom kao i da dugoročni napredak podrazumijeva i vladavinu prava, demokratske standarde i fundamentalne slobode.

  Dvanaest godina od obnove državnosti Crna Gora je u reformama postigla puno, ali mora i treba još više. Evropska unija ostaje naš strateški prioritet kojem smo punim kapacitetima posvećeni, i zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama, što nas podržavaju na tom putu i razumiju naše prioritete i potrebe. Put ka Evropskoj uniji je komplementaran sa našom vizijom društva i vrijednosti. Iako je to težak i zahtjevan put, mi nemamo dilema da ćemo ga preći uspješno i bez kompromisa“ – rekao je premijer Duško Marković.

  Na kraju obraćanja ocijenio je da je prošlogodišnja posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori pokazala nedvosmislenu američku posvećenosti stabilnosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

  Podrška Sjedinjenih Američkih Država i transatlantska veza je i dalje ključna za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, i uvjeren sam da će ostati visoko na agendi prioriteta naših američkih saveznika“ – zaključio je premijer Duško Marković sinoć obraćajući se zvanicama na prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti SAD priredila ambasadorka Margaret En Uehara.
  brajović

  Autor: PinkM

  sad prijem

  Autor: PinkM

  duško i uehara

  Autor: PinkM