aktuelno
  Ko je izgubljen u prevodu?
  Politika

  Ko je izgubljen u prevodu?

  • icon
  • icon

  Dvodnevna posjeta lidera Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta Ura Alekse Bečića i Dritana Abazovića Briselu nije dala očekivane rezultate. Do najavljenog prekida bojkota nije došlo, a ultimatum da se prije povratka u parlament utvrdi datum parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu, udaljio je vlast i dio opozicije od konkretnog dogovora o izbornim uslovima, odnosno o implementaciji izbornih preporuka OEBS-a.

  • icon
  • icon Arhiva
  • icon
  • icon

  U ovom trenutku je još rano govoriti i o formiranju parlamentarne ad hoc radne grupe koju je prihvatio zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković, jer je teško očekivati da će DPS prihvatiti ultimatum o utvrđivanju datuma parlamentarnih i lokalnih izbora.

  Nije mnogo pomoglo ni ,,pojašnjenje“ portparolke EU Maje Kocijančić, koja je juče za Pobjedu samo ponovila stav Johanesa Hana da je nužna debata u parlamentu i prepričala stavove Bečića i Abazovića koji su ostali na ultimativnom traženju zakazivanja izbora.

  maja-kocijancic

  Autor: PinkM

  I sada je nejasno: da li su Han i ekipa iz Evropske komisije pogrešno čuli lidere Demokrata i Ure ili pak Bečić i Abazović pokušavaju da se zaogrnu plaštom bjanko podrške iz Evrope i tako pokušaju da izbore bolje pregovaračke pozicije u Crnoj Gori? Ili su možda i Han i domaći opozicioni lideri pomalo izgubljeni u prevodu? Sredinom juna stvari nijesu tako izgledale.

  Početak

  Nakon što je najavljeno da se većina opozicionih poslanika vraća u parlament, 13. juna Bečić i Abazović su na vanrednoj konferenciji za medije objelodanili plan za „prevazilaženje složene političke i institucionalne krize u Crnoj Gori“.

  f

  Abazović i Bečić predstavili plan za navodno prevazilaženje krize u državi, Autor: Printscreen

  Istina, ni Bečić ni Abazović nijesu pojasnili o kakvoj je političkoj i institucionalnoj krizi riječ, budući da su u međuvremenu redovno održani lokalni i predsjednički izbori uz učešće svih relevantnih političkih faktora pa i njihove koalicije.

  Kao i to da Vlada i parlament funkcionišu u punom kapacitetu jer je u bojkotu manje od 15 odsto ukupnog broja poslanika u Skupštini. Nakon objave plana kojem su u međuvremenu promijenili ime i umjesto kriznog nazvali ga ,,Plan izbornih reformi“, tvitovima brzinom svjetlosti su se oglasili evropski komesar za proširenje Johanes Han, američka ambasada i Delegacija EU u Podgorici.

  Najefektniji je bio ipak tvit Hana koji je proglasio Bečića i Abazovića „liderima crnogorske opozicije“.

  Pozdravljam što su lideri crnogorske opozicije Aleksa Bečić i Dritan Abazović najavili postepeni povratak u parlament. Svi politički akteri u demokratskim institucijama treba da se uključe konstruktivno u debate i reforme. Radujem se diskusijama sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem u Briselu početkom naredne sedmice – naveo je Han na Tviteru samo par sati nakon konferencije za medije dvojice opozicionara.

  Proglašenje Bečića i Abazovića za lidere dobro je zaparalo uši opoziciji u Crnoj Gori.

  Naivnost

  Han nije politički naivan da ne zna da Bečić i Abazović sa deset od 39 opozicionih poslanika ne mogu biti apsolutni lideri opozicije, ali intencija je bila da se stavi do znanja javnosti, zašto ne reći i vlastima, da je konačno nakon mnogo vremena pronađena proevropska alternativa u Crnoj Gori. I sve je išlo kako treba. Bečić i Abazović su sa medijskom pompom otišli u Brisel.

  Čak je u tu svrhu snimljen visokobudžetni spot u kome dvojica opozicionara iz prelijepih briselskih četvrti, vodeći strogo računa da se u gotovo svakom kadru vide zgrade Evropskog parlamenta i Evropske komisije, nabrajaju prednosti članstva u EU optužujući vlast za euroskepticizam.

  f

  Opozicionari Abazović i Bečić snimili su visokobudžetni spot u Briselu, Autor: Printscreen

  I već prvog dana ih je primio jedan od najvećih zvaničnika EU - komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han. I kada se očekivao dogovor o povratku u parlament - javnost je naprosto bila zbunjena kontradiktornim interpretacijama i zaključcima sa sastanka. Prvo su se oglasile Demokrate saopštavajući da je Han „pozdravio implementaciju plana“.

  Radujem se implementaciji ovog plana, a obećavam vam da je EU spremna da vas podrži u ovom procesu. Ovo je samo početak puta, koji nije kratak, koji će zahtijevati vremena, ali ako postoji posvećenost i upornost, mnogo stvari se može postići " - naveo je Han u saopštenju koje su proslijedile Demokrate medijima.

  U sličnom tonu je bila i Bečićeva izjava nakon susreta sa Hanom.

  BECIC I ABAZOVIC

  Autor: PinkM

  Prvo formiranje parlamentarnog ad hoc tijela, zatim višemjesečni rad saglasno planu koji je podržan, a nakon što se dogovore sva rješenja i prije nego se pošalju u skupštinsku proceduru, potvrdiće se datum parlamentarnih izbora i dogovoriti datum opštih lokalnih izbora kao nove norme u izbornom zakonodavstvu", saopštio je Bečić.

  U prvom saopštenju, dakle, nije bilo ni riječi o daljem bojkotu parlamenta. To je tako shvatio i komesar za proširenje pa je tvitnuo „da pozdravlja povratak Bečića i Abazovića u parlament“. Dakle, ne postepeni već pravi povratak u parlament.

  Primio sam opozicione vođe iz Crne Gore, Aleksu Bečića (Demokrate) i Dritana Abazovića (Ura) da razgovaramo o njihovom dobrodošlom povratku u parlament. Parlament treba da bude mjesto za konstruktivne političke rasprave i odluke" - saopštio je Han.

  Vatra

  Nakon prospavane noći ili možda pod uticajem baražne vatre na društvenim mrežama od Demokratskog fronta, Bečić i Abazović su naprasno najavili dalji bojkot parlamenta.

  Nema povratka u parlament dok se ne ispune svi uslovi iz plana, odnosno dobijemo datum parlamentarnih i lokalnih izbora" - sjutradan saopštili su Bečić i Abazović na sastanku sa nižerangiranim zvaničnikom Evropske komisije.

  Što je mogući epilog?

  Upadljivo ćutanje Johanesa Hana da komentariše odbijanje lidera „Koalicije za 21. vijek“ da prekinu bojkot znači da je medeni mjesec Bečića i Abazovića sa evropskom administracijom gotov.

  Pogotovo što je Han izgleda shvatio da neodlučni Abazović i Bečić, plašeći se baražne paljbe Fronta, ne žele povratak u parlament i da traženjem nemogućih i neustavnih uslova blokiraju svaki dijalog o tom pitanju.

  To se jasno vidi i po stavu DPS-a koji je nakon početnog zelenog svjetla, preko poslanika Miodraga Vukovića odbacio dalja uslovljavanja dvojice opozicionara.

  http://pinkm.me/vijesti/51403/vukovi%C4%87-dvojac-sa-upalom-politi%C4%8Dkog-mozgah

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/50439/dps-be%C4%8Di%C4%87-da-se-vrati-u-realnostf

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/50971/rako%C4%8Devi%C4%87-ne-zna-se-pla%C5%A1e-li-se-dps-a-ili-df-ah

  Autor: Printscreen

  d

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/50030/opozicija-rasipala-novac-gradana-i-bila-destruktivna.-prekidaju-bojkot-jer-moraju-fotovideog

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/49716/kne%C5%BEevi%C4%87-be%C4%8Di%C4%87-i-abazovi%C4%87-su-kao-boro-i-ramiz-%C5%BEelja-im-je-da-uni%C5%A1te-dfKnežević o bečiću i abazoviću

  Autor: PinkM/PrtScr

  http://pinkm.me/vijesti/40653/df-rudovi%C4%87-srbofob-abazovi%C4%87-aplaudirao-ta%C4%8Diju-be%C4%8Di%C4%87-izdajnikf

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/37864/df-demokrate,-ura-i-sdp-su-lazna-opozicija-fotoG

  Autor: PinkM

  http://pinkm.me/politika/37832/opozicioni-medusobni-kanibalizam-fotovideogf

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/37697/kentera-demokrate-su-tuzioci,-sudije-dzelatigjh

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/37801/pljevlja-razi%C5%A1li-se-nova-i-pzp-sa-kne%C5%BEevi%C4%87evim-dnp-omp

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/37563/bojani%C4%87-iz-be%C4%8Di%C4%87a-progovara-sujeta-(video)p

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/35916/mitar-dukanovic-nije-zavjera,-nego-cinjenica-da-je-becic-plagijator-fotovideof

  Autor: Printscreen