aktuelno
  SERVER: Proevropska opozicija će biti brana miješanju Moskve
  Politika

  SERVER: Proevropska opozicija će biti brana miješanju Moskve

  • icon
  • icon

  Kada Crna Gora dobije proevropsku i pronatovsku opoziciju, onda neće biti prostora za rusko miješanje i odnosi Moskve i Podgorice će se poboljšati - kaže za Pobjedu Daniel Server, ekspert za Balkan na američkom Džon Hopkins univerzitetu. Međutim, on upzorava da opasnost od Kremlja nije prošla.

  • icon
  • icon Autor: Printscreen
  • icon
  • icon
  Rusija i dalje podržava antiustavne, anti-NATO političke snage u Crnoj Gori. Bolji odnosi sa Rusijom ć e se razviti kada se pojavi pro-EU, pro-NATO opozicija, koja će u budućnosti imati snage da vodi državu. Uništenje Putinovih nada da destabilizuje Crnu Goru je najbolji put ka dobrim odnosima sa Moskvom - kaže sagovornik Pobjede.moskva-kremlj-100

  Autor: PinkM

  Server objašnjava da je ulazak Crne Gore u Alijansu prije godinu bio značajan događaj za region. – Mislim da je pristupanje Crne Gore NATO-u važan korak u pravom smjeru, koji je ohrabrio druge u regionu.

  To je značilo da vrata Alijanse i EU nijesu zatvorena – kaže on.CG NATO

  Autor: Gov.me

  Server naglašava da su Crna Gora i Zapadni Balkan vidljivi za američku administraciju. –

  Oni su vidljivi kod potpredsjednika Majka Pensa i mislim da je to dovoljno. Iskreno, brinem da bi predsjednik Tramp možda bio u iskušenju da unazadi ove procese i unese zabunu na Balkan, što bi bila loša ideja – kaže Server.

  Na pitanje kako komentariše najavu Unije da će Makedonija i Albanija otvoriti pregovore tek do kraja sljedeć e godine, Server kaže da je to dokaz da se proširenje nastavlja.

  Mislim da je to jasan signal da se proširenje nastavlja, mada sa sporijim tempom nego što bi neki željeli - kazao je.BRISEL EU

  Autor: Pinkm.me

  Prava strategija je da države završe sve potrebne političke i ekonomske reforme, kao i da ispune sve zahtjeve akija. Oni koji se u potpunosti kvalifikuju do 2025. rade pravu stvar – kaže američki analitičar. Server nije optimista kada su u pitanju odnosi između SAD i Unije.

  Relacije su loše i zbog američkih tarifa (i odmazde EU) i zbog neprijateljstva predsjednika Trampa prema EU. Brisel ć e morati biti strpljiv dok Amerikanci pronađu način da vrate zdrav razum –poručuje Server.