aktuelno
  ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA CG I ALBANIJE: Potvrda snažnih veza dva naroda (VIDEO+FOTO)
  Politika

  ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA CG I ALBANIJE: Potvrda snažnih veza dva naroda (VIDEO+FOTO)

  • icon
  • icon

  Zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je jutros počela u Skadru potvrda je prijateljska dviju država i neraskidivih veza naroda – rekao je premijer Duško Marković na početku sjednice.

  • icon
  • icon GOV.ME
  • icon
  • icon
  Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa“ – rekao je Marković.

  Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao u uvodnom obraćanju da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora.

  U tom cilju, želio bih da potvrdim spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva i prenosi svoja iskustva. Za šest godina, koliko smo u procesu pregovora za članstvo, Crna Gora je otvorila 31 pregovaračko poglavlje, dok smo dva privremeno zatvorili. To je statistika, ali iza koje stoji dosta rada i nakon koje predstoji još više rada. Ono što mogu zaključiti iz ovog perioda za nama je da smo uporedo sa ispunjavanjem obaveza ujedno jačali i unapređivali svoje kapacitete, što je i jedna od najvećih vrijednosti ovog procesa, i što će imati rekao bih dugoročne pozitivne efekte“ – rekao je premijer Marković na zajedničkoj sjednici dviju vlada.

  Marković je iskazao spremnost naše zemlje za tješnju saradnju sa Republikom Albanijom podsjetivši da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji.

  Ovdje bih posebno izdvojio saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa. Raduje nas što ova inicijativa, koju je pokrenula Njemačka u cilju razvoja regiona i kvalitetnijeg napredovanja zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji, u velikoj mjeri ostaje fokusirana na konkretnu pomoć našim zemljama u realizaciji ključnih projekata u saobraćaju i energetici, koji će doprinjeti pojedinačnom i ukupnom razvoju regiona. Dužni smo da iskoristimo ovu razvojnu priliku, uklopljenu u širi evropski kontekst i trajno pozicioniramo naše zemlje na glavne evropske infrastrukturne pravce. Jer naši građani zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica. Pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dvije države. Crna Gora i Albanija imaju odlične odnose, i brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultiraće današnjim potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju saradnje gdje je to neophodno i korisno, kao što je to u borbi protiv prekograničnog kriminala i masovnog prelaska migranata, korišćenju fondova EU za modernizaciju graničnih prelaza, oblasti javne uprave, obrazovanju, nauci, turizmu i dr“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

  Premijer je istakao da Crna Gora i Albanija imaju velike potencijale za dalji razvoj međusobnih odnose čemu će posebno doprinijeti sporazumi koji će danas biti potpisani.

  Premijer Duško Marković je na kraju izlaganja posebno istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

  Kao posebnu temu za kraj, radi njenog značaja, želim da potenciram bogatstvo koje postoji između naših zemalja a to su naši narodi koji žive u jednoj i drugoj zemlji, kao manjinski narodi a ustvari želim da kažem građani - Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji - koji su jedna od najznačajnijih spona dvije zemlje. Albanci u Crnoj Gori su građani koji doprinose napretku zemlje, aktivni učesnici i promoteri ostvarivanja državnih strateških prioriteta, faktor stabilnosti i gradnje bolje budućnosti zemlje. Kao što su Crnogorci u Albaniji građani koji doprinose njenom napretku i društvenom i političkom životu čuvajući svoj indentitet i tradiciju. Svakako uvijek se može težiti boljem i napori naših vlada treba da i dalje budu usmjereni ka ostvarivanju garantovanih prava manjinskih naroda u skladu sa međunarodnim standardima“ – rekao je premijer Duško Marković.

  Premijer Albanije Edi Rama rekao je da dvije susjedne i prijateljske države njeguju odlične odnose koje žele da prodube.

  Nema ništa što bismo mogli da zamjerimo jedni drugima, ali da, što se kaže da ne ureknemo”, kazao je on.

  Rama je iskazao posebno poštovanje premijeru Dušku Markoviću i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na odnosu prema albanskoj manjini u Crnoj Gori.

   Želim da iskažem pažnju za poštovanje koju ste Vi, predsjednik Milo Đukanović, Vaša Vlada posvetili Albancima u Crnoj Gori. Među nama postoji istorijski most koji je nezamjenjiv-to je most koji predstavljaju manjine. To je jedan izvanredan most suživota”, dodao je albanski premijer.

  On je naglasio  da je i njegova zemlja usvajanjem Zakona o manjinama dala crnogorskoj manjini vrijednost koja joj pripada.

  Nije uobičajeno da su u našem regionu stvari pozitivne, ali ovdje jesu”, kazao je Rama.

  On je istakao da su dvije države našle zajednički jezik bez po muke.

  Moć i uticaj kulture koje dijelimo čine razlog više da ojačamo saradnju. Danas su obnovljeni odnosi na jednom prostoru kada granice služe kao tačke sastajanja i sa jedne i sa druge strane. Albanija i Crna Gora imaju predivne ljepote. Promovisanjem ovih ljepota, sprovođenjem usklađenih politika kroz prostore bajotive ljepote omogućavamo ne samo povećanje broja turista već i otvaramo mogućnost da se bolje upoznamo i da bolje sarađajuemo”, poručio je on.

  Rama dočekao Markovića u patikama

  g

  Autor: Standard

  Rama je, u sad već svom prepoznatljivom stilu, dočekao crnogorskog premijera u odijelu i patikama.

  Premijer Albanije, osim po političkim stavovima, odavno je postao prepoznatljiv i po svom neuobičajenom načinu oblačenja, koji, nije uvijek bio primjeren prilici.

  Najveću pažnju privukao je u julu prošle godine, kada se na Panelu civilnog društva u okviru Samita Berlinske inicijative u Trstu, pojavio u bijelim "adidas" patikama i crnom odijelu.

  Svakako neprimjeren stajling krasio ga je i nešto prije toga, u maju 2017. godine, kada se pojavio na sastanku premijera Zapadnog Balkana u Briselu, koji je organizovala visoka predstavnica EU Federika Mogerni. Da je riječ o neformalnom sastanku, Rama je shvatio suviše ozbiljno, pa se pojavio u patikama i pantalonama koje su više ličile na trenerku.