aktuelno
  ČERVENJAKOV: CG bi mogla u EU i prije 2025. (VIDEO)
  Politika

  ČERVENJAKOV: CG bi mogla u EU i prije 2025. (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana biće među prioritetima i austrijskog presjedavanja Evropskom Unijom što je pozitivno a isto je potvrdila i Rumunija, kazao je ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Červenjakov na konferenciji povodom okončanja predsjedavanja Bugarske Savjetom EU. On je poručio i da je Crna Gora nesumjivo lider u regionu na putu ka EU a ambasador se osvrnuo i na mogući priliv migranata u zemlje Zapadnog Balkana. Detalje ima Ana Nikčević.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Dobro je što će i tokom austrijskog presjedavanja Evropskom Unijom integracija zemalja Zapadnog Balkana biti među prioritetima , kaže ambasador Bugarske Mladen Červenjakov.

  Mi smo vrlo zadovoljni što je Austrija od četiri naša prioriteta preuzela tri, isto prioritet Zapadni Balkan, isto je potvrdila i Rumunija koja će predsjedavati od januara 2019 - kazao je on.

  Napominje da je Crna Gora nesumnjivo lider u evropskim integracijama. Opstimista je i da će dio evropske porodice postati prije datuma koji su pominjali pojedini evropski zvaničnici – 2025 godine.

  Kao lider u ovom procesu mi mislimo da to može da se desi i ranije. Najvažnije za nas je i što je na medjuvladinoj konferenciji prije nekoliko dana otvorena jos neka nova poglavlja - istakao je Červenjakov.
  EU-Brisel

  Autor: PrintScreen

  Na samitu u Sofiji, podsjeća Červenjakov, usvojena je Deklaracija o evropskoj peraspektivi i to je velik uspjeh budući da 15 godina iz EU niko nije potpisao nikakav zbirni dokument o zemljama Zapadnog Balkana.

  Evropska Unija je potvrdila evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. prvi put sun a okupu bili i lideri zemalja Zapadnog Balkana - poručio je.

  Ambasador se osvrnuo i na mogući priliv migranata u zemlje regiona. Iako se granica izmedju Crne Gore i Albanije pominjala kao moguće mjesto za igradnju kampova za migrante, Červenjakov poručuje da takav plan ne postoji.

   Takva stvar nije dogovarana. Mi iz Evropske Unije probaćemo da se takva mjesta rade na Sjeveru Afrike i Turske, u tim zemljama gdje najviše postoje - istakao je Červenjakov.

  Podsjetimo, Austrija je nakon Bugarske zvanično preuzela presjedavanje Evropskom Unijom 1 jula.