aktuelno
  BOŠKOVIĆ I DŽAKA potpisali Sporazum o saradnji u okviru Air Policing misije
  Politika

  BOŠKOVIĆ I DŽAKA potpisali Sporazum o saradnji u okviru Air Policing misije

  • icon
  • icon

  Ministar odbrane Predrag Bošković potpisao je danas u Skadru sa albanskom koleginicom Oltom Džakom Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing).

  • icon
  • icon Gov.me
  • icon
  • icon

  Sporazum je potpisan nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije.

  Ovaj Sporazum će, kako je saopšteno iz MO, omogućiti vazduhoplovima oružanih snaga Grčke i Italije, koji obavljaju misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, da prilikom vršenja Air Policing misije, nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Republike Albanije. Na taj način, vršenje Air Policing misije grčkim i italijanskim vazduhoplovima će biti značajno pojednostaljeno.

  Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja, kako su dodali iz MO, još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrambene saradnje.

  Misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore otpočela je 5. juna 2018, na godišnjicu članstva u NATO.

  Imajući u vidu ograničene nacionalne kapacitete, u saradnji sa NATO i saveznicima, odlučeno je da će ovu misiju za crnogorske potrebe obavljati Italija i Grčka, po modelu kako je to regulisano upravo u Republici Albaniji. Air Policing je mirnodopska misija i predstavlja jedan od najevidentnijih benefita članstva Crne Gore u Alijansi, budući da za ove potrebe Crna Gora ne treba da izdvaja posebna finansijska sredstva - navedeno jr u saopštenju Ministarstva.