aktuelno
  SARADNJA IZRAELA I CRNE GORE ojačana stupanjem u NATO
  Politika

  SARADNJA IZRAELA I CRNE GORE ojačana stupanjem u NATO

  • icon
  • icon

  Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Izraela, Juvalom Rotemom (Yuval Rotem), koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Ministar Bošković naglasio je da Crna Gora i Izrael održavaju tradicionalno prijateljske odnose, te izrazio posebno zadovoljstvo ojačanom saradnjom dvije zemlje u domenu odbrane u posljednjih godinu dana, sa posebnim fokusom na oblasti modernizacije i opremanja, kao i sajber odbrane. Bošković je istakao da Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse teži unaprjđenju bilateralne saradnje kako sa NATO saveznicima, tako i partnerskim zemljama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

  Ministar je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima i planovima u razvoju crnogorskog odbrambenog sistema, te informisao o konkretnim doprinosima Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu odbrane. U pogledu bezbjednosnog aspekta regiona, Bošković je apostrofirao ulogu koju Crna Gora, kao punopravna NATO članica, ima u domenu obezbjeđivanja regionalne stabilnosti, te istakao da ostajemo snažno posvećeni promovisanju politike otvorenih vrata Alijanse.

  min izrael

  Autor: PinkM

  Generalni direktor Rotem pohvalio je napore koje je Crna Gora uložila na polju obezbjeđivanja stabilnosti unutar i van svojih granica, kao i rezultate sprovedenih reformi, koje su rezultirale punopravnim članstvom u NATO. Dodatno, Rotem je istakao da će Država Izrael nastaviti da podržava Crnu Goru u domenu unaprjeđenja nacionalnih odbrambenih kapaciteta i izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje.

  Sagovornici su razmijenili mišljenja povodom aktuelne bezbjednosne situacije na međunarodnoj sceni i zaključili da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.