aktuelno
  MIGRANTSKA kriza izazov za EU (FOTO+VIDEO)
  Politika

  MIGRANTSKA kriza izazov za EU (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Ova godina za našu zemlju je evropska, kazao je glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević. On je na panelu organizovanom povodom šest godina od početka pristupnih pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom poručio da naša zemlja u ovoj fazi integracija mora da pokaže spremnost i rezultate, te da je tok ključ uspjeha. Sa panela je poručeno i da je rješavanje migrantske krize veliki izazov za Evropsku uniju.

  • icon
  • icon Autor: Ilustracija
  • icon
  • icon

  Šest je godina od kako je Crna Gora počela pregovore sa Evropskom unijom. Do sada je urađeno dosta, ali nas čeka još mnogo posla, smatra glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević. On je poručio da novi pristup pregovora u prvi plan stavlja poglavlja 23 i 24, koja su najzahtjevnija i najkompleksnija.

  aleksandar drljević

  Autor: PrintScreen

  Mislim da moramo u ovoj fazi integracija da pokažemo spremnost i rezultate kako progres u ostalim poglavljima ne bi bio blokiran zbog rezultata u okviru ova dva poglavlja - poručio je Drljević.

  Drljević nije želio da govori o konkretnim datumima, kada je u pitanju pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji. Moto Crne Gore je, kaže Drljević, uvijek bio kvalitet ispred brzine.

  panel debata

  Autor: PrintScreen

  EU nam je to i garantovala kroz strategiju za proširenje da su vrata otvorena i ako nastavimo da sprovodimo reforme ulazak će biti siguran.

  O datumu članstva ne bave se ni u susjednoj Srbiji. Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević, kazala je da bez vladavine prava nema razvoja.

  tanja miščević

  Autor: PrintScreen

  Bez vladavine prava nemate razvoja ni poslovnog okruženja, nemate ni privlačenje stranih investicija, nema ni razvoja lokalnih samouprava, niti sigurnosti građana na lokalnom nivou - naglasila je Miščević.

  Jedna od tema na današnjem panelu bila je i aktuelna migrantska kriza. Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, kaže da nema nijedne krize iz koje EU nije izašla. Pozitivnim je ocijenio model koji je EU ostvarila sa Turskom. Kaže i da se Hrvatska, kao Crna Gora i Albanija, nije odlučila za zid i žicu.

  veselko grubišić

  Autor: PrintScreen

  Mi imamo ljude i tehniku kojima kontrolišemo situaciju. Mislim da jako dobro stojimo, iako nam teško padaju nelegalne migracije.

  S druge strane, Drljević smatra da je rješavanje migrantske krize veliki izazov za Evropsku uniju.

  aleksandar drljević 2

  Autor: PrintScreen

  Tu su očekivanja svih nas jako usmjerena prema Austriji i ostalim članicama, jer će napredak koji mi realizujemo zavisiti i od rješavanja tih problema na nivou predsjedavanja, a i na nivou odnosa drugih država članica prema tim pitanjima - ocijenio je Drljević.

  Panel debatu organizovala je Kancelarija za evropske integracije u saradnji sa Crnogorskom panevropskom unijom, povodom obilježavanja šest godina od početka pristupnih pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.