aktuelno
  VLADA usvojila odluku o rebalansu (VIDEO)
  Politika

  VLADA usvojila odluku o rebalansu (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Vlada je usvojila odluku o rebalansu budžeta, saopštio je ministar finansija Darko Radunović. Budžetom se predviđa moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru na određeno vrijeme, osim u posebnim slučajevima. Novim rebalansom predviđa se i smanjenje akciza na duvanske proizvode.

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon
  Zabilježili smo rast 4,3 procenta. I sad nastavljamo snažan rast 4,5 odsto. Rast ekonomije očekujemo i do kraja godine. Međutim, uslijedila su nepovoljna kretanja na tržištu te moramo da redifinišemo akciznu politiku, a samim tim da odradimo i rebalans budžeta -  kazao je ministar Radunović nakon sjednice Vlade.

  Budžetom se predviđa i jačanje administrativnog kapaciteta, unaprjeđenje zdravstvene zaštite, povećanje tekućih rezervi.

  Deficit se povećava za 3,7 miliona eura", naveo je Radunović.

  Kako je objavljeno na Vladinom Tviter nalogu, u rebalansu se akcize na duvanske proizvode vraćaju na nivo iz decembra 2017. godine. Akcize su tada povećane na oko 50 centi po prosječnoj akciji.

  Na Vladi je usvojen je i Plan optimizacije javne uprave. Politici optimizacije nije se pristupilo kroz prizmu otpuštanja, kako se često pominje u javnosti, već je ona posmatrana kao dio širih reformskih programa. Posebno se vodilo računa o nivou konkurentnosti države, uz brigu za očuvanje fiskalne stabilnosti i o ne ugrožavanju pristupnih pregovora.

  Cilj optimizacije je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na kvalitetniji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta. Ovaj proces odvijaće se paralelno sa boljim kadrovskim planiranjem i unapređenjem znanja, vještina i kompetencija zaposlenih, kako bi se stvorili uslovi za efikasniju javnu upravu. U konačnom cilj je efikasnija i bolja javna uprava - kazala je Suzana Pribilović – ministarska Javne uprave.
  suzana pribilovic

  Autor: PinkM

  Plan je rađen još od osnivanja ministarstva, obzirom na to da prema aktulenim podacima, kod države radi 39. hiljada i 306 radnika, dok je samo po opštinama zaposleno više od 12 hiljada ljudi. Otuda jedna od najupečatljivijih kratkoročnih mjera– moratorijum na zapošpljavnje u javnoj upravi u roku od godinu i to od danas.

  Ministarka Pribilovic potvrdila da je Vlada usvojila odluku o upozorenju Skupštine opštine Budva da u roku od 15 dana mora održati sjednicu gradskog parlamenta , inače postoji nmogućnost uvođenja prinudne uprave.

  Opština Budva Portal Analitika

  Autor: PinkM

  Kao što ste sami upoznati po zakonu o lokalnoj samouprvo ovo je vladina zakonska obaveza pošto je 30. 06 nesporno protekao rok do kada je sjednica morala da bude održana - objasnila  je ministarka.

  Iako nije mogla da precizira tačnu cifru, ministaraka Pribilovic sigurna je da će plan optimizacije donijeti velike uštede državnom budžetu.