aktuelno
  PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ dodijelio orden i medalju ambasadorima kine i Mađarske (FOTO+VIDEO)
  Politika

  PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ dodijelio orden i medalju ambasadorima kine i Mađarske (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je ambasadora NR Kine Cui Dživeia Ordenom crnogorske zastave II stepena. Priznanje je dodijeljeno za poseban doprinos unapređenju odnosa dvije države, kazao je Predsjednik Đukanović, iskazujući zahvalnost ambasadoru Dživeiu u svoje i u ime svih državnih organa. Predsjednik je Medaljom za zasluge odlikovao i mađarskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Pošu kao izraz zahvalnosti za posvećen i prijateljski angažman koji je doprinio unapređenju odnosa dvije države.

  • icon
  • icon Collage maker
  • icon
  • icon

  Ambasador NR Kine, odlikovanje je ocijenio kao čast i priznanje za svoju zemlju, simbol prijateljstva i podsticaj za dalju saradnju .Posebno je naglasio da je Crna Gora postigla izuzetan napredak i uspjeh, vođena promišljenom državnom politikom.

  Milo Đukanović i amb kine

  Autor: Predsjedništvo

  Obostrano je zaključeno da su dvije države sa dugom tradicijom prijateljskih odnosa, naročito poslednjih godina unaprijedile i dinamizirale saradnju, kako na bilateralnom planu, tako i kroz inicijativu 16+1. U tom smislu, posebno je apostrofiran istorijski projekat izgradnje auto-puta, ali I rekonstrukcija željeznice, izgradnja vjetroelektrane i teretnih brodova, kao i niz drugih projekata.

  milo i kinez

  Autor: Predsjedništvo

  Ove godine, postignut je novi rekord u trgovinskoj razmjeni i stoprocentno uvećan broj kineskih turista. Takođe, veze dvije zemlje dodatno su učvršćene osnivanjem instituta Konfučije, razmjenom studenata i projektom Kina Medica.

  Predsjednik Đukanović ukazao je i na značaj razvojne pomoći Kine Crnoj Gori, osvrnuvši se posebno na projekat rekonstrukcije čuvenog mosta na Đurđevića Tari.

  Tokom oproštajne posjete ambasadora Dživeia iskazan je interes za razmjenom posjeta na najvišem nivou.

  Predsjednik je posebno zahvalio za podršku koju je Mađarska kao kontakt zemlja za NATO pružila Crnoj Gori tokom procesa učlanjenja.

  milo i poša

  Autor: Predsjedništvo Crna Gora izuzetno cijeni pažnju i podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, kazao je Đukanović, naglašavajući širi značaj evropeizacije Regiona.

  Ambasador Mađarske Kristijan Poša zahvalio je predsjedniku Đukanoviću na odlikovanju, ističući da njegovo prijateljstvo prema Crnoj Gori nije oročeno mandatom koji završava. Takođe je ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO zajednički uspjeh dvije države, ukazujući na spremnost Mađarske da podrži Crnu Goru na evropskom putu.

  milo i poša

  Autor: Predsjedništvo

  Sagovornici su ocijenili da dvije zemlje imaju izuzetno sadržajnu saradnju u gotovo svim oblastima i iskazali interes za unapređenjem saradnje u oblasti zdravstva i sporta.

  Na kraju oproštajne posjete, predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo skorom posjetom premijera Viktora Orbana Crnoj Gori uz najbolje želje ambasadoru Poši za dalje profesionalne uspjehe.