aktuelno
  PREMIJER: Očekujemo izradu studije izvodljivosti povezivanja pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u CG i Albaniji (FOTO+VIDEO)
  Politika

  PREMIJER: Očekujemo izradu studije izvodljivosti povezivanja pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u CG i Albaniji (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas u Sofiji na Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope da je Crna Gora kao buduća članica Evropske unije spremna doprinositi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Evropske unije i Kine i da očekuje da nakon Samita bude izrađena studija izvodljivosti povezivanja buduće pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u Crnoj Gori i Albaniji.

  • icon
  • icon Gov.me
  • icon
  • icon
  Kao buduća članica Evropske unije, a u ovom trenutku zemlja kandidat za članstvo, Crna Gora je spremna doprinositi sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Evropske unije i Kine. … Očekujemo u periodu nakon Samita da se kroz izradu studije izvodljivosti ispitaju mogućnosti za povezivanje buduće brze pruge Beograd – Budimpešta sa lukama u Crnoj Gori i Albaniji, kako je to dogovoreno u Budimpešti. Dodatno nas ohrabruje sličan stav istaknut i u ovogodišnjim Smjernicama, uz uključivanje luka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković obraćajući se učesnicima Samita.

  Premijer je rekao da u Crnoj Gori ulazimo u završnu fazu izgradnje prve dionice autoputa Bar – Boljare i da taj projekat predstavlja primjer uspješne saradnje u okviru Mehanizma „16+1“.

  Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za nastavak gradnje ostalih dionica autoputa, do granice sa Republikom Srbijom. S tim u vezi pozivam i vas da ohrabrite kompanije iz vaših zemalja da iskažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom Crne Gore. Za ovaj i slične kapitalne projekte potrebno je dalje jačanje saradnje banaka i finansijskih institucija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine“ – rekao je premijer Marković.

  Podsjetivši da je Crnoj Gori je na prošlogodišnjem Samitu u Budimpešti ukazano povjerenje da predvodi osnivanje Koordinacionog mehanizma za saradnju u oblasti zaštite životne sredine premijer Marković je za septembar najavio u Podgorici ministarsku konferenciju kojom će biti ozvaničen početak rada ovog Koordinacionog mehanizma.