aktuelno
  JANKOVIĆ ZA PINK M: Crna Gora predvodnica u integracijama. Važno očuvati dinamiku proširenja EU
  Politika

  JANKOVIĆ ZA PINK M: Crna Gora predvodnica u integracijama. Važno očuvati dinamiku proširenja EU

  • icon
  • icon

  Austrijsko predsjedavanje Savjetu EU može dovesti do opšteg napretka jedino ukoliko bude jedinstva u okviru EU, kazala je u intervjuu za Pink M ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Ističe da su uslovi predsjedavanja izazovni, jer su za proljeće naredne godine zakazani evropski parlamentarni izbori, a u agendi su i pregovori o Bregzitu, te o budžetu Unije.

  CG EU

  Janković: Crna Gora je predvodnica u integracionom procesuAutor: PinkM

  No, u kontekstu približavanja Zapadnog Balkana Evropi, Janković kaže, da tokom narednih šest mjeseci Crna Gora može da očekuje podršku u integracijama.

  Crna Gora je predvodnica u ovom procesu. Austrija prepoznaje generalni napredak koji je do sada postignut. Poglavlje 17 je nedavno otvoreno, a nadamo se da će tokom našeg Predsjedavanja biti otvoreno i Poglavlje o zaštiti životne sredine. Naša namjera je da pristupni proces uznapreduje što je više moguće, a Crna Gora može tome umnogome da doprinese. Oformljene su institucije i uspostavljen je pravni okvir ali ono što nam sada treba su dodatni i konkretni rezultati i održiv trek rekord. Napredak u ovoj oblasti će odrediti dalji uspjeh i dinamiku pristupnog procesa – kazala je Pink M-u ambasadorka Janković.
  amb austrije i ana

  Ambasadorka Janković u razgovoru sa novinarkom Pink M-a Anom Pantović, Autor: PinkM

  Janković potcrtava i da su dalje aktivnosti potrebne u oblasti slobode govora i nezavisnost medija, kao i u reformi javne administracije, te jačanju nezavisnosti institucija.

  ambasasorka i markovic

  Ambasadorka  Janković na nedavnom sastanku ambasadora država EU i ZB, Autor: Gov.me

  Moto predsjedavanja Austrije je “Evropa koja štiti” – a na pitanje kako EU može doprinijeti bezbjednosti građana zemalja članica, ali i aspiranata, u trenutku kada je pažnja javnosti fokusirana na migracijsku krizu i pripremanje za mogući novi talas migranata, ambasadorka poručuje:

  Ta zaštita se prije svega odnosi na bezbjednost i migracije, obezbjeđivanje kompetitivnosti putem digitalizacije i stabilnost u susjedstvu, to jest dalje približavanje EU država Zapadnog Balkana. Pružanje vjerodostojne evropske perspektive regionu predstavlja važan doprinos stabilnosti, miru i prosperitetu u Evropi – objasnila je.

  Pitanje migracija, o kojem evropski zvaničnici minulih dana intenzivno pregovaraju, je, kaže Janković, jedan od najvećih izazova za EU.

  migranti

  Pitanje migranata je među najvećim izazovima EU, kazala ambasadorka Janković, Autor: Ilustracija

  Intervju sa ambasadorkom Austrije gledajte u našem Centralnom dnevniku večeras u 18 časova.