aktuelno
  JANKOVIĆ ZA PINK M: Crna Gora predvodnica u integracijama. Važno očuvati dinamiku proširenja EU (FOTO+VIDEO)
  Politika

  JANKOVIĆ ZA PINK M: Crna Gora predvodnica u integracijama. Važno očuvati dinamiku proširenja EU (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Austrijsko predsjedavanje Savjetu EU može dovesti do opšteg napretka jedino ukoliko bude jedinstva u okviru EU, kazala je u intervjuu za Pink M ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Ističe da su uslovi predsjedavanja izazovni, jer su za proljeće naredne godine zakazani evropski parlamentarni izbori, a u agendi su i pregovori o Bregzitu, te o budžetu Unije.

  CG EU

  Janković: Crna Gora je predvodnica u integracionom procesuAutor: PinkM

  No, u kontekstu približavanja Zapadnog Balkana Evropi, Janković kaže, da tokom narednih šest mjeseci Crna Gora može da očekuje podršku u integracijama.

  Crna Gora je predvodnica u ovom procesu. Austrija prepoznaje generalni napredak koji je do sada postignut. Poglavlje 17 je nedavno otvoreno, a nadamo se da će tokom našeg Predsjedavanja biti otvoreno i Poglavlje o zaštiti životne sredine. Naša namjera je da pristupni proces uznapreduje što je više moguće, a Crna Gora može tome umnogome da doprinese. Oformljene su institucije i uspostavljen je pravni okvir ali ono što nam sada treba su dodatni i konkretni rezultati i održiv trek rekord. Napredak u ovoj oblasti će odrediti dalji uspjeh i dinamiku pristupnog procesa – kazala je Pink M-u ambasadorka Janković.
  amb austrije i ana

  Ambasadorka Janković u razgovoru sa novinarkom Pink M-a Anom Pantović, Autor: PinkM

  Janković potcrtava i da su dalje aktivnosti potrebne u oblasti slobode govora i nezavisnost medija, kao i u reformi javne administracije, te jačanju nezavisnosti institucija.

  ambasasorka i markovic

  Ambasadorka  Janković na nedavnom sastanku ambasadora država EU i ZB, Autor: Gov.me

  Moto predsjedavanja Austrije je “Evropa koja štiti” – a na pitanje kako EU može doprinijeti bezbjednosti građana zemalja članica, ali i aspiranata, u trenutku kada je pažnja javnosti fokusirana na migracijsku krizu i pripremanje za mogući novi talas migranata, ambasadorka poručuje:

  Ta zaštita se prije svega odnosi na bezbjednost i migracije, obezbjeđivanje kompetitivnosti putem digitalizacije i stabilnost u susjedstvu, to jest dalje približavanje EU država Zapadnog Balkana. Pružanje vjerodostojne evropske perspektive regionu predstavlja važan doprinos stabilnosti, miru i prosperitetu u Evropi – objasnila je.

  Pitanje migracija, o kojem evropski zvaničnici minulih dana intenzivno pregovaraju, je, kaže Janković, jedan od najvećih izazova za EU.

  migranti

  Pitanje migranata je među najvećim izazovima EU, kazala ambasadorka Janković, Autor: Ilustracija

  Ima puno pitanja koja zavređuju pažnju, i mi još nemamo odgovore na sve njih. Istovremeno, posebno ovo pitanje nam ukazuje na to koliko smo potrebni jedni drugima, te koliko je važna bliska saradnja, koja takođe predstavlja doprinos bezbjednosti građana u EU i u regionu – kazala je ambasadorka Austrije.
  izbjeglice

  Janković: posebno ovo pitanje nam ukazuje na to koliko smo potrebni jedni drugima

  Ambasadorka Janković smatra da je od posebne važnosti povezanost u svim oblastima.

  Povezanost je veoma važna. To je jedna od najistaknutijih inicijativa u okviru Strategije proširenja i veoma bitan dio Berlinskog procesa. Austrija će aktivno sarađivati sa Velikom Britanijom u cilju ostvarivanja uspješnosti Londonskog Samita 10. jula. Tačno je da u ovoj obasti predstoji još puno posla. Mada sam ubijeđena da će Crna Gora nastaviti da igra konstruktivnu ulogu, da navedem samo primjer planiranog osnivanja međunarodnog Instituta za održive tehnologije, iniciran od strane ministarke nauke, Damjanović. Regionu je potrebno više sličnih inicijativa – rekla je ona.

  Kao dobar primjer povezanosti Janković ističe regionalni projekat “Putujući dijalog”, u okviru kojeg predstavnici Foruma mladih zajedno putuju kroz države Zapadnog Balkana. Oni će akterima Londonskog samita prezentovati Deklaraciju o pomirenju i saradnji.

  ambasadorka austrije

  Austrija će aktivno sarađivati sa Velikom Britanijom u cilju ostvarivanja uspješnosti Londonskog Samita 10. jula, poručila je ambasadorka,  Autor: PinkM

  S tim u vezi ambasadorka navodi da zabrinjava što mladi iz regiona poznaju glavne gradove Evrope, ali ne znaju one izsusjednih zemalja.

  Nije uvijek novac potreban, već je prije potrebna doza kreativnosti i malo pionirskog duha. Moramo doprinijeti boljoj komunikaciji i saradnji u regionu – poručila je ambasadorka.

  Janković ocjenjuje da se posljednjih mjeseci dâ opaziti jasan pozitivan stav EU prema proširenju, pa je sada samo potrebno održavati tu dinamiku, a Austrija će, dodaje, učiniti sve što je u njenoj moći da taj proces podrži. Lično je, zaključuje, posebno vezana za naš region.

  Dozvolite da Vam barem na ovo pitanje odgovorim na crnogorskom. Moje prezime potiče od mog muža koji je Beograđanin. Mi smo dugo živjeli u Srbiji i bila mi je velika želja da opet radim u regionu tako da mi je veliko zadovoljstvo čast i odgovornost da predstavljam Austriju u Crnoj Gori. Hvala Vam – zaključila je u razgovoru za Pink M ambasadorka Austrije.