aktuelno
  ĐUKANOVIĆ: ODBRANILI CG OD DESTABILIZACIJE, CILJ BOLJI ŽIVOT GRAĐANA I BRŽI EKONOMSKI RAZVOJ (FOTO+VIDEO)
  Politika

  ĐUKANOVIĆ: ODBRANILI CG OD DESTABILIZACIJE, CILJ BOLJI ŽIVOT GRAĐANA I BRŽI EKONOMSKI RAZVOJ (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Pobjede na lokalnim izborima 27.maja osim što pokazuju da građani najvise vjeruju DPS-u, pokazuju i da je završen jedan ciklus koji je trajao 20 godina i da je Crna Gora zrela za dva najvažnija cilja - da se dođe do što boljeg kvaliteta zivota građana i još boljeg ekonomskog rasta, kazao je lider najjače partije Milo Đukanović na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista Crne Gore. Potvrdio je Đukanović nastavak posvećenog odnosa evropskim integracijama naše zemlje, ali i naglasio da je važno da dobijamo podsticaj od nasih partnera iz Unije.

  • icon
  • icon DPS
  • icon
  • icon
  Termin Savjeta je pomjeren za danas zbog Samita u Sofiji na kojem je bio premijer Marković, jer smo željeli da budemo u punom sastavu. Uvjereni smo da je završetkom izbora zaključen dvadesetogodišnji ciklus jednog vida političkog života u Crnoj Gori. Na izborima 1997. Crna Gora je odlučila kojim pravcem da krene, biralo se između utabanih bespuća i puta koji vodi evropskom kvalitetu života. Tokom tih 20 godina obnovili smo nezavisnost, usmjerili budućnost ka evropskom razvoju. Konstantno smo branili Crnu Goru od pokušaja destabilizije. Poznati su politički i diplomatski pritisci uoči referenduma, a nakon toga smo imali 2015. i 2016. pokušaje da se ugrozi stabilnost i evroatlanski kurs Crne Gore. Zatim pokušaj bojkota kako bi se obezbijedio pritisak na vlast da raspise prijevremene parlamentalne izbore. Sve to je palo u vodu. Nakon svega opozicija se vratila u Parlament, mijenjajući retoriku, svjesna poraza. Crna Gora je danas nezavisna država- kazao je predsjednik Đukanović na sjednici Savjeta.

   

   

  milo đukanović

  Autor: DPS

  milo đukanović

  Autor: DPS

  Osnovna tema političkog života je brzi tempo ekonomskog razvoja našeg društva, i poboljšanje kvaliteta života naših građana. Polažemo ispit, kada bi trebalo svojim djelovanjem da pokažemo da se težište pitanja i fokus pažnje pomjerio na kvalitet života naših ljudi. Više od godinu i po prošlo je od burnih izbora 2016. Od nas zavisi u kojoj mjeri ćemo vrijeme do sljedećih izbora iskoristiti za afirmaciju naše politike. Prioritet su nam očuvanje i unapređenje ekonomskog tempa koji bi trebalo da obezbijedi veću zaposlenost, vise plate. Drugi nam je cilj povećanje i unapređenje te jačanje kapaciteta naših institucija. Razmišljamo kako ćemo 2020. dobiti i novi mandat i nastaviti da dinamično razvijamo crnogorsko društvo. Uslove za kontinuiran rast ekonomije imamo, imamo resurese, unaprijeđen poslovni ambijent, imamo osjećaj sigurnosti za domaće i strane investitore - istakao je Đukanović.

   

  DPS

  Autor: DPS

  U strukturi naše ekonomije je disbalans između uvoza i uvoza. Imamo obnovljenu državu nakon 12 godina. Mi smo radili na uređenju ustavnog sistema, kroz usvajanje zakona, formiranje institucija, no nijesmo za 12 godina mogli postignuti svuda zadovoljavajuće rezultate- potcrtao je Đukanović.
  DPS

  Autor: DPS

  Kako kaže, Crna Gora se uspješno oduprla svim pokušajima destabilizacije i na kraju tog dvadesetogodišnjeg perioda, DPS je još jednom pobijedio, a opozicija je odustala od bojkota i vratila se u Skupštinu.

  A kad se jedan ciklus zaključi, to znači da počinje novi, napominje on.

  Zato mislim da je sada idealan trenutak da popričamo o tome šta će sadržati sljedeći ciklus. Naše uvjerenje je da je osnovna tema političkog života Crne Gore u narednom periodu tempo i kvalitet ekonomskog razvoja našeg društva, jer bez toga nema unaprijeđenog stadarda života građana što nam je glavni cilj. U narednom periodu, tačnije u naredne dvije godine treba da pomjerimo težište sa pitanja nezavisnosti i strateškog kursa na pitanja koja su temeljna za nas - bolji kvalitet života naših ljudi- poručio je Đukanović.
  milo đukanović

  Autor: DPS

  Takođe je rekao da imamo problem sa dobrim razumijevanjem instituta finansijskih istraga i pranja novca. To su, navodi, pitanja koja smo morali efikasnije da rješavamo.

  gh

  Autor: DPS

  Da nam ne bi sada u prvi plan izbili problemi koje su nam servirali partneri iz EU, a koji se tiču, recimo, izbora Savjeta RTCG, profesionalnosti, objektivnosti rada ASK, što takođe treba objektivno da sagledamo. Ali misim da su ti problemi izbili u prvi plan kao posljedica problema koji stanuje u našoj kući - a to je da jedan broj službi nedovoljno profesionalno radi svoj posao i nedovoljno lojalno prema državi - kazao je on.
  č

  Autor: DPS

  Od naše posvećenosti zavisiće naši rezultati, hoćemo li stvoriti uslove za zatvaranje pregovaračkih poglavlja na nasem putu ka Evropskoj uniji, dodao je lider najjače partije.

  D

  Autor: DPS

  Usvojili smo 60 zakona u ovoj oblasti, no nijesmo ih još sve implementirali. Imamo problem sa dobrim razumijevanjem finansijskih istraga i pranja novca. Ti problemi su posljedica, da jedan broj naših ljudi nedovoljno lojalno prema državi radi svoj posao. Zakoni se ne mogu nekažnjeno kršiti. Dio našeg sistema nedovoljno ažurno prati probleme -  kategoričan je Đukanović.

  F

  Autor: DPS

  Nijesmo ovdje okupljeni trenutnim interesom već da implementiramo evropski sistem vrijednosti! Ključna tema je kako da ispunimo realne zahtjeve u ključnim poglavljima 23. i 24. Tako ćemo saznati da li su vrata EU realno otvorena. EU je sada promovisala tempo napretka, a to je definicija da su dva otvorena poglavlja godišnje, taj tempo otvaranja i pregovaranja. Mi smo otvorili 31, prvi iza nas ima tek 12 otvorenih poglavlja. Zaostaju iza nas. Evropa mora prepoznati da je Crna Gora daleko ispred na putu pregovaranja, a mi moramo ispuniti zadatke u našoj kući. Mi smo toliko tugo dio sistema koji ispunjava EU standarde, nemamo gdje nazad i ne želimo- kazao je Milo Đukanović.

  milo đukanović

  Autor: DPS

  Dodao je da ukoliko se ne zavrsi proces ujedinjenja, nema stabilne Evrope i da to moraju da shvate naši evropski partneri.

  Dobro je da svi sami imamo percepciju važnosti evropskog razvoja, zato bi nam bio dobar i podsticaj. Našem regionu je najvažnija stabilnost i razvoj - poručio je lider DPS-a.
  P

  Autor: PinkM

  PP

  Autor: PinkM

   

  dps logo cdm

  Autor: Pinkm.me