aktuelno
  SAMIT U LONDONU - MOGERINI: Zapadni Balkan snažno ide naprijed (FOTO+VIDEO)
  Politika

  SAMIT U LONDONU - MOGERINI: Zapadni Balkan snažno ide naprijed (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik Vlade Duško Marković, na poziv predsjednice Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Tereze Mej, učestvuje danas u Londonu na Petom samitu šefova vlada Zapadnobalkanske šestorke koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

  • icon
  • icon twitter/Gov.me
  • icon
  • icon

  Samit premijera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bila je prilika da predsjednici Vlada svih zemalja još jednom upoznaju evropske zvaničnike sa ostvarenim rezultatima na putu ka Evropskoj uniji.

  Napredak je primijetila i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

  Vidjeli smo izuzetne rezultate, rešenja najtežih bilateralnih pitanja. Zapadni Balkan snažno ide naprijed. Danas potvrđujemo da smo zajedno sa regionom na tom putu, da dijelimo posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti - kazala je Mogerini.

  Berlinski proces postavio je konkretnu viziju za odnose EU i zapadnog Balkana, u čijem središtu se nalazi regionalna saradnja. Ideja je jednostavna, radimo zajedno, pobjeđujemo zajedno, izjavio je komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, na marginama Samita lidera zapadnog Balkana u Londonu.

  Strategija koja je predstavljena za Zapadni Balkan u februaru ove godine, kaže, izazvala je reakcije i djela, a čitav proces je indikativnim datumom 2025. dao više kredibiliteta.

  Ovaj datum je čitavu priču načinio konkretnijom i smatram da je to bitno... Na početku sam oklijevao, ali danas mi je drago što su me ubijedili da je datum dobra ideja. Taj datum je ambiciozan ali je i dalje "izvodljiv" - poručio je on.

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da poštuje odluku Crne Gore da učestvuje u misiji KFOR na Kosovu. On je uoči sjutrasnjeg samita zemalja članica NATO-a koji se održava u Briselu kazao i da takođe pozdravlja nše blisko partnerstvo sa Srbijom.

  Apsolutno je moguće za NATO da ima blisko partnerstvo sa Srbijom i da u isto vrijeme bude prisutna u misiji KFOR. Podržavamo i dijalog Prištine i Beograda - kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

  Premijer Marković na prvoj sesiji Londonskog samita: Napravili smo na ZB ozbiljan napredak ali moramo raditi još na stvaranju bolje perspektive za mlade

  Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas da je Zapadni Balkan tokom proteklih godinu i po eksplodirao pozitivnim događajima u odnosu na ranija razdobolja, ali da lideri država regiona moraju nastaviti da sarađuju kako bi stvarali nove prilike prije svega na otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju bolje perspektive za mlade.

  Ono što je sasvim izvjesno je da smo pet godina nakon pokrtanja Berlinskog procesa inicijativom kncelarke [Angele] Merkel napravili u Regionu ozbiljan napredak koji se manifestovao u nekoliko ključnih stvari u proteklih godinu i po: u novoj strategiji Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, novom paketu proširenja i naravno Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji. Danas smo se dogovorili da treba nastaviti na tragu tih dokumenata i uspjeha da stvorimo za Zapadni Balkan nove prilike kako bismo obezbijedili ekonomski rast, razvoj i nova radna mjesta“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u izjavi za javnoset nakon prve sesije.

  Tokom prve diskusije vođene za vrijeme radnog ručka Premijer je ocijenio da svi lideri u regionu moraju više činiti na stvaranju bolje perspektive za mlade.

  Mladi su najveći kapital koji imamo na Zapadnom Balkanu. Moramo raditi više da stvorimo nove prilike za njih, a te nove prilike su moguće ako ekonomija napreduje i ako otvaramo radna mjesta. Mi u Crnoj Gori to radimo kroz Berlinski proces, prošle godine ekonomski rast nam je bio 4,3, a u prvom kvartalu ove godine 4,5 odsto. Otvaraju se hiljade radnih mjesta za mlade ljude. U turizmu koji učestvuje sa 24 odsto u naašem BDP-u imamo veoma kvalitetna radna mjesta – za pet mjeseci otvorili smo ih 1.000, a posljednjih godina smo otvorili 26.000 malih i srednjih preduzeća. Ali naši ljudi nijesu spremni da rade na tim pozicijama“ – rekao je premijer. Dodao je da još postoji nekadašnja svijest da je bolje raditi u državnoj službi za manje novca nego u privatnom sektoru za dvostruko više.

  Znači da privatni sektor još nije zavrijedio povjerenje kod mladih ljudi, dodao je.

  U Crnoj Gori smo zato predložili na prošloj sjednici Vlade moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru“ – rekao je predsjednik Vlade.

  Premijer se zahvalio premijerima Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva Bojku Borisovu i Terezi Mej na organizaciji prethodnog i današnje samita koji za cilj imaju dalji napredak u regionu.

  Govoreći o perspektivama u neposrednoj budućnosti predjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je pozdravio inicijativu evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana na ideji projekti u oblasti energetike budu finansirani zajedničkim procedurama.

  Što se Crne Gore tiče – u tom pristupu imate našu punu poršku“ – zaključio je premijer Duško Marković.

  Pored predsjednika vlada država Zapadnobalkanske šestorke, u radu Samita učestvuju, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Tereza Mej, Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Poljske Mateuš Moravjecki, Hrvatske Andrej Plenković, Slovenije Miroslav Cerar, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kao i visoko zvaničnici Italije i Francuske.

  london

  Autor: Beta

  Uoči Samita, u ponedjeljak, u Londonu je, na poziv odlazećeg ministra vanjskih poslova Velike Britanje Borisa Džonsona, boravioministar vanjskih poslova Crne Gore Prof. dr Srđan Darmanović. Šefovi diplomatija Zapadnbalkanske šestorkesue razgovarati sa predstavnicima civilnog društva na temu evropskih integracija, a zatim razmotrili na zasebnom sastanku pitanja bilateralne saradnje, regionalne bezbjednosti i migracija.

  Povezane vijesti:

  http://pinkm.me/politika/54203/samit-u-londonu-prilika-da-crna-gora-dobije-znacajnu-finansijsku-podrsku-fotovideosamit london

  Autor: PinkM/PrtScr

  http://pinkm.me/politika/54362/samit-u-londonu-potvrdena-posvecenost-dostizanju-stabilnog,-sigurnog-i-prosperitetnog-regiona-fotosamit london

  Autor: PinkM/PrtScr