aktuelno
  TROŠKOVI ODBRANE: Oštri napadi Trampa, Stoltenberg za ravnomjernu potrošnju (FOTO)
  Politika

  TROŠKOVI ODBRANE: Oštri napadi Trampa, Stoltenberg za ravnomjernu potrošnju (FOTO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik SAD Donald Tramp danas je, uoči početka samita NATO u Briselu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući njemački neuspjeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters. Američki predsjednik je tokom zajedničke pres konferencije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Njemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

  • icon
  • icon NYT
  • icon
  • icon

  Predsjednik Tramp je uoči početka samita NATO-a kazao da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO, dodaju'i da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.

  Veoma je neprikladno da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Njemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom - kazao je on.
  tramp izjava

  Autor: NYT

  Uoči samita generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je da su sve članice saglasne da su svi za ravnomjernu raspodjelu troškova odbrane.

  Očekujemo da ove članice koje izdvajaju manje od dva odsto bruto društvenog proizvoda, počnu da izdvajaju više i to je ono čemu težimo. Imamo najveće povećanje u troškovima odbrane. Očekujem otvorenu i fer diskusiju u ovom dijelu, ali takođe očekujem i da ćemo vidjeti pomak i prepoznati progres u naporima da riješimo pitanje troškova odbrane, kazao je prvi čovjek NATO-a.
  stoltenberg

  Autor: PinkM

  Samit se održava u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja, budući da je Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Kine i stalno prigovara Evropi zbog trgovinskog suficita koji ima u razmeni sa SAD. ipak, da sve ide u pravom smjeru, smatra Stoltenberg.

  Stabilan i snažan NATO savez važan je za Evropu, ali je isto tako bitan i za Sjedinjene Američke Države. Ovaj samit pokazuje da, uprkos različitim pitanjima oko kojih se ne slažemo, NATO je sposoban da odgovori tim izazovima. Uspijevamo da radimo zajedno uprkos izazovima, pa i u dijelu transatlanstkih odnosa - poručio je Stoltenberg.

  Na samitu u Briselu je i delegacija Crne Gore koju predvodi predsjednik Milo Đukanović.

  http://pinkm.me/politika/54634/dukanovic-na-samitu-nato-a-crna-gora-ucestvuje-kao-clanica,-doprinos-glavnim-ciljevima-alijanse-videofotomilo samit

  Autor: PinkM/PrtScr

  Opširan izvještaj sa samita NATO-a pogledajte u našem Centralnom dnevniku u 18h.