aktuelno
  2.DAN SAMITA NATO-ĐUKANOVIĆ: CG dio NATO snaga u više zemalja. TRAMP NASTAVLJA DA “PRKOSI” NJEMAČKOJ? (VIDEO+FOTO)
  Politika

  2.DAN SAMITA NATO-ĐUKANOVIĆ: CG dio NATO snaga u više zemalja. TRAMP NASTAVLJA DA “PRKOSI” NJEMAČKOJ? (VIDEO+FOTO)

  • icon
  • icon

  Drugi je dan NATO Samita u Briselu. Crnogorske snage biće dio NATO-ovih snaga koje su raspoređene na Baltiku i u Poljskoj, poručio je juče predsjednik Milo Đukanović na pres konferenciji nakon prvog dana Samita NATO-a.

  • icon
  • icon Predsjednik CG
  • icon
  • icon

  Izvori agencije AP i Rojters javili su da je zbog tiranije koju je sprovodio američki predsjednik Donald Tramp, najprije tvitovima, a zatim i oštrim stavovima drugog dana samita NATO članica u Briselu, od Ukrajine i Gruzije, inače partnera NATO, zatraženo da napuste sjednicu kako bi se ona nastavila iza zatvorenih vrata.

  tramp

  Autor: wsj

  samit nato brisel

  Autor: Collage maker

  Tramp je bio toliko neprijatan u iznošenju svojih dobro poznatih stavova da članice NATO ne daju dovoljno novca za finansiranje te alijanse, da je u jednom momentu njemačku kancelarku oslovio imenom, rekavši: "Angela, zaista morate učiniti nešto po tom pitanju".

  Tramp je mislio na veće izdavanje novca Njemačke za zajedničku odbranu, odnosno za budžet NATO-a, na šta mu je njemačka kancelarka odgovorila da je Njemačka upravo druga zemlja po redu s najviše izdvajanja za NATO.

  Po završetku današnje sjednice u Briselu, američki predsjednik obratio se medijima.

  On je tom prilikom rekao da su SAD do sada za finansiranje NATO izdvajale 70 do 90 odsto, u odnosu na druge zemlje, i da to uopšte nije fer.

  Sada smo se dogovorili da se to promijeni. NATO članice su pristale da izdvajaju više novca i mi smo srećni. Više trošenja novca za NATO ne odgovara Rusiji, sada NATO ima više novca. SAD su snosile najveći dio tereta. Današnji sastanak bio je fantastičan. 29 država je pristalo da poveća izdavanja za odbranu, pa tako i Njemačka", istakao je Tramp i dodao da mu je njemačka kancelarka rekla da je Njemačka spremna da ubuduće učini više po pitanju i NATO-a i gasovoda iz Rusije.

  On je rekao da je godinu "pritiskao" ostale članice NATO zbog nedovoljnog finansiranja i da je konačno danas uspio u tome da se taj neravnopravan odnos promijeni. Istakao je i da su SAD bile i ostale posvećene NATO savezu, ali da se neke stvari moraju promijeniti.

  SAD imaju najbolje oružje na svijetu i da bi članice Alijanse trebalo više da kupuju takvo oružje, poručio je Tramp.
  tramp

  Autor: Reuters

  Na pitanje novinara da li će promijeniti "ploču" čim uđe u predsjednički avion i napusti Brisel, Tramp je odgovorio: "

  Ne, ja sam konzistentan po tom pitanju. Ja sam genije."

   

  U nastavku pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

  Crna Gora će svakako doprinijeti politici odvraćanja i odbrane time što će učestvovati u snagama Aljanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom pot komandom Kanade," kazao je on na sinoć održanoj konferenciji za novinare sa NATO samita u Briselu.

  Đukanović je napomenuo da su članice na Samitu u Kadrifu donijele odluke o raspoređivanju novih snaga u baltičkim državama i u Poljskoj.

  milo đukanović

  Autor: Predsjednik CG

  Riječ je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora i u obavezi su sve države članice da participiraju u tim snagama. Ono što vam u ovom trenutku mogu kazati da je naša namjera da budemo sastavni dio određenih formacija zajedno sa Slovenijom".

  Kada je u pitanju misija u Iraku, Đukanović je kazao da je u pitanju trening misija.

  Namjera je da se formira trening misija u Iraku a svi ostali detalji će tek biti utvrđeni u narednom periodu. Naša namjera je da svakako učestvujemo u i trening misiji u Iraku", kazao je Đukanović na pitanje novinara da li će Crna Gora učestvovati u toj misiji, a koju je ranije najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
  milo đukanović

  Autor: Predsjednik CG

  Govoreći o prvom danu Samita, Đukanović je kazao da odluke koje su donijeli lideri predstavlja "korak naprijed".

  Imali smo jednu veoma značajnu raspravu. Saglasili smo se oko ravnopravne podjele finansijskog tereta", kazao je Đukanović.

  Đukanović je kazao da bi Crna Gora do 2024. mogla izdvojiti dva odsto BDP-a na troškove odbrane, ali i da bi ranije koju godinu mogla ispuniti dio koji se tiče troškova na modernizaciju.

  Šefovi država i vlada članica NATO-a razmatraju aktuelna bezbjednosna pitanja i u tom kontekstu dalje snaženje njegove uloge kao garanta stabilnosti na evroatlantskom i sirem području.

  nato milo

  Autor: Predsjednik CG

  nato đukanović

  Autor: Predsjednik CG

  d

  Autor: Predsjednik CG

  g

  Autor: Predsjednik CG

  d

  Autor: Predsjednik CG

   

  MILO BRISEL

  Autor: Predsjedništvo

  Očekuje se donošenje značajnih odluka za unapređenje kapaciteta i sposobnosti Alijanse u okviru prioritetnih oblasti.

  djukanovic

  Autor: Predsjednistvo

  Za Crnu Goru Samit je prilika da godinu nakon prijema u NATO još jednom potvrdi snažnu posvećenost jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i kolektivnim bezbjednosnim interesima.

  djukanovic stoltenberg

  Autor: Predsjednistvo

  Predsjednik Đukanović ima niz susreta sa šefovima država i vlada saveznica i partnera.

  MILO BRISEL

  Autor: Predsjedništvo

  U delegaciji je i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar odbrane Predrag Bošković.

  cg NATO

  Autor: Gov.me

  CG NATO

  Autor: Gov.me

  Crna Gora članica je NATO-a od 5.juna prošle godine. Na Samitu u Briselu ove će godine biti donijete važne odluke o jačanju bezbjednosti i van granica Evrope i borbe protiv terorizma. Očekuje se da će lideri Alijanse donijeti i odluku o otpočinjanju pregovora o pridruživanju sa bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom te da će Stoltenberg uručiti makedonskom premijeru Zoranu Zaevu formalni poziv za to. Samit cć-e biti održan u novim prostorijama štaba NATO-a u blizini briselskog aerodroma.