aktuelno
  ĐUKANOVIĆ NA CETINJU: Crna Gora s ponosom obilježava 13. jul – Dan državnosti. Nepovratno smo na putu evropske integracije (VIDEO+FOTO)
  Politika

  ĐUKANOVIĆ NA CETINJU: Crna Gora s ponosom obilježava 13. jul – Dan državnosti. Nepovratno smo na putu evropske integracije (VIDEO+FOTO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je svečani prijem povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, na Cetinju, u Plavom dvorcu.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Crna Gora Dan državnosti, 13. jul obilježava s ponosom i velikom nadom u dogledno bolju evropsku budućnost. Igrom istorijske sudbine, to je datum koji je do vječnosti uzdigao crnogorsko državno i nacionalno ime. Ovo je godina u kojoj je naš državni praznik u znaku velikih jubileja  - navršava se 140 godina od 13. jula 1878, kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore  - kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

  h

  Autor: Predsjednik CG

  Podsjetio je da se navršava vijek od nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918.

  Osjećaj te duboke istorijske nepravde, koju je podržala tadašnja međunarodna zajednica bio je dodatni motiv crnogorskom narodu za podizanje antifašističkog ustanka, po masovnosti, jedinstvenog u Evropi. Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. obnovom državnosti Crne Gore mirnim putem, na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđegreške. Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju, ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja 90tih je biia jedina republika koja je sačuvala mir, učvrstila stabilnosti i multietnički sklad - potcrtao je prvi čovjek Crne Gore.
  MJILO LIDIJA

  Autor: Predsjednik CG

  Đukanović je iskoristio priliku i da podsjeti da je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu ka članstvu u EU, važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima.

  F

  Autor: PinkM

  TG

  MIL

  Autor: Predsjednik CG

  Na nedavnim predsjedničkim i lokalnim izborima građani Crne Gore još jednom su ubjedljivo podržali evroatlanski kurs i njenu evropsku perspektivu. Ti rezultati su naglasili da Crna Gora ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, na jačanje institucija, izgradnje društva vladavine prava - kazao je Đukanović.
  MILO LIDIJA

  Autor: Predsjednik CG

  j

  Autor: PinkM

  Potcrtao je da je Crna Gora nepovratno na putu evropskih integracija.

  Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbjedili najveći politički intelektualni umovi 20. vijeka mora biti nastavljena. Prisjetimo se riječi jednog od tvoraca nove Evrope Vaclava Havela koji je 90-tih upozoravao da ne mogu mir, stabilnost i blagostanje cvasti u jednom dijelu Evrope, ne vodeći računa šta se dešava u njenom drugom kraju. Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van Evrope. Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije, ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije. Hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde koji će nas učiniti dijelom savremene evropske civilizacije. Današnje generacije u Crnoj Gori, i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima kao što je bio naš ustanak protiv fašizma 13. jula 1941. Nek' je vječna Crna Gora - zaključio je Đukanović.

  Prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, kao i predstavnici diplomatskog kora.

  A ko je sve bio među zvanicama pogledajte u sljedećem videu: