aktuelno
  KRENUO tragom kamila u nezaboravnu avanturu (VIDEO)
  Putovanja

  KRENUO tragom kamila u nezaboravnu avanturu (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Legendarni brdski biciklista Rene Vildaber pronašao je novu oazu za svoj sport, i to u pustinjskoj regiji Dofar u Omanu, gdje su staze kojima je vozio, svojim migracijama, napravile kamile.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Tokom nekoliko mjeseci svake godine, kada u Dofar stigne sezona monsuna, ovaj pustinjsko - planinski pejzaž privremeno prekrije bujno zelenilo.

  U tom periodu kamile hodaju naokolo, praveći staze kroz gustu vegetaciju. Po završetku monsuna, krajolik se ponovo pretvara u suvu, vrelu pustinju, a na tlu ostaje vidljiva mreža staza kojima su se kamile kretale.

  Švajcarski brdski biciklista Rene Vildhaber je na svom MTB biciklu krenuo tragom kamila, prateći staze koje su one ostavile za sobom. U Omanu je proveo jednu nedjelju, svakodnevno vozeći po desetak sati.

  Privremeni period vlažne klime nije nešto što bi se moglo očekivati u Dofaru, naročito zbog toga što se samo nekoliko stotina kilometara odatle nalazi pustinja Rub el Hali.

  Očekivao sam samo pustinju i pijesak, ali sam ovdje našao planine. Veoma je lijepo, kao kod kuće u Švajcarskoj, samo bez snijega - rekao je Vildhaber.

  U njegovoj rodnoj Švajcarskoj kamile nisu uobičajan prizor, a upravo su ga te takozvane "pustinjske lađe" najviše zainteresovale i navele da krene u vožnju njihovim tragom. Ta vožnja se pokazala daleko izazovnijom nego što je to na prvi pogled moglo da se učini, zbog neočekivanih zavoja i strmina, prenosi Klix.

  Nikada ne znate šta vas čeka iza naredne krivine, tako da stalno morate da gledate naprijed i da budete na oprezu. Na ovim stazama se vidi odlična kombinacija različitih nagiba, jer kamile nekada hodaju nizbrdo, a nekada ravno. One su ovdje graditelji staza -  zaključuje Švajcarac.