aktuelno
  NAJMIRNIJE MJESTO NA SVIJETU: Život na stijeni visokoj 40 metara
  Putovanja

  NAJMIRNIJE MJESTO NA SVIJETU: Život na stijeni visokoj 40 metara

  • icon
  • icon

  Stub života ili Stub Kači prirodni je krečnjački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Kačure.

  • icon
  • icon Thinkstock
  • icon
  • icon

  Visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovjednika, koja potiče iz 9. ili 10. vijeka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

  Cijeli prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

  Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.

  Prvo zabilježeno penjanje dogodio se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

  Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve, namijenjeno pustinjacima koji su željeli da se odvoje od ostatka svijeta.

  Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika, piše Punkufer.

  Trenutni stanovnik ima 62 godine. U pitanju je sveštenik Maksim Kavtaradze, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedjeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.