aktuelno
  55 TROPSKIH DANA ljeto pred nama vrelo, temperature iznad 30 stepeni bez prestanka više od mjesec dana
  Region

  55 TROPSKIH DANA ljeto pred nama vrelo, temperature iznad 30 stepeni bez prestanka više od mjesec dana

  • icon
  • icon

  Više od mjesec i po temeperatura neće padati ispod 30 celzijusa, pokazuje dugoročna prognoza RHMZ za predstojeće ljeto.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Najnovija procjena evropskih stručnjaka, objavljena prije nekoliko dana, pokazuje da će u oblasti jugoistočne Evrope, gdje živi 250 miliona stanovnika, ljeto biti toplije od prosjeka, pišu "Večernje novosti". Ove procjene vrhunskog meteorološkog tima odnose se i na Crnu Goru i  Srbiju. Da je pred nama toplo i sušno ljeto potvrđuju i domaći prognostičari.

  Prošle godine bilo je jedno od najtoplijih ljeta u poslednjih 30 godina, a ovo će, prema procjeni prognostičara, biti slično. Zato se treba pripremiti za serije paklenih dana.

  p

  Da je u meteorologiji uobičajena pojava da se smjenjuju periodi toplijih i svježijih ljeta, nedavno je naglasio meteorolog Nedeljko Todorović. U pitanju je, prema mišljenju ovog stručnjaka, princip koji se ponavlja vijekovima, a ti periodi prosječno traju 35 godina.

  Pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih ljeta, koji je počeo 1986. godine, a procjenjuje se da će trajati do 2021. godine . Analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog vijeka ponovo uslediti 35-godišnji period svježijih leta- kaže Todorović

  Prema riječima Branka Bijelića, meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, nastupajuće ljeto trebalo bi da bude slično prošlogodišnjem. Tokom juna, jula i avgusta očekuje se srednja ljetnja temeratura veća od višegodišnjeg prosjeka, kao i da će tokom ljetnjih mjeseci biti znatno suvlje od prosjeka.

   Očekuje se da će u nižim predjelima Srbije ljetnja temperatura biti između 21 i 25 stepeni Celzijusovih, dok će u planinskim krajevima ona iznositi od 15. do 19. podeljka. Tokom jula i avgusta očekuje se pojava toplotnih talasa, što podrazumjeva kontinuirani niz vrlo toplih dana- kaže Bijelić

  Ovog ljeta pred nama je i od 35 do čak 55 tropskih dana u nižim predjelima. Tako se u mnogim gradovima širom Srbije tokom ovih vrelih dana temperatura neće spuštati ispod 30. podeljka živinog termometra. U brdovitim i planinskim krajevima tropskih bi trebalo da bude od 15 do 20 dana tokom ova tri mjeseca.

  p
  Beograd, kao toplotno ostrvo, po pravilu uvijek ima taj maksimalni broj vrelih dana. Osim toga, ono što je mnogo teže podnijeti od tropskih dana, s kojima se nekako možemo izboriti, jesu tropske noći. Takvih noći, gdje temperature neće padati ispod 20 celzijusa, biće od 15 do 20 u nižim krajevima zemlje - objašnjava Bijelić.

  U prijestonici bi, prema procjeni meteorologa, takvih noći bez sna moglo da bude čak 29.

  Količine padavina, s druge strane, ovog ljeta biće ispod višegodišnjeg prosjeka. Količina padavina bi tako tokom ta tri mjeseca trebalo da bude od 120 do 240 milimetara u nižim predjelima, dok se u brdsko-planinskim krajevima očekuje od 190 do 250 milimetara -dodaje Bijelić

  MUNJE I GROMOVI

  Premda internetom kruže mnogobrojne inostrane prognoze koje "predskazuju" obilje pljuskova praćenih jakom grmljavinom i na našem tlu, meteorolog Nedeljko Todorović kaže da bi takvih nepogoda trebalo da bude u granicama prosjeka i slično kao lane. Statistički, kaže, najveća učestolost pljuskova sa grmljavinom očekuje se od kraja juna do sredine jula.