aktuelno
  HILJADE DEMONSTRANATA NA ULICAMA GRČKE: Dođite u muzeje-Makedonija je naša
  Region

  HILJADE DEMONSTRANATA NA ULICAMA GRČKE: Dođite u muzeje-Makedonija je naša

  • icon
  • icon

  Hiljade Grka izašlo je ju;e na ulice u većim gradovima na sjeveru zemlje da bi protestovali protiv vladinih nacrta rješenja spora s Makedonijom oko njenog imena.

  • icon
  • icon b92
  • icon
  • icon

  Oko 2.000 ljudi se okupilo u Peli, istorijskom centru antičke Makedonije i rodnom mjestu Aleksandra Velikog, što je ipak manje od broja kome su se nadali organizatori.

  Pozivamo naše komšije koje ne poznaju istoriju da posjete naše muzeje i arheološka nalazišta da bi otkrili da je Makedonija grčka”, rekao je gradonačelnik Halkidone Joanis Cuknidas.

  Protest, organizovan uz pomoć grčke dijaspore i lokalne asocijacije gradonačelnika, istovremeno je održan u više od 12 gradova u tom dijelu Makedonije na sjeveru Grčke.

  Atina od 1991. godine, kada je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija proglasila nezavisnost, odbija da prizna svog susjeda pod ustavnim imenom.

  fd

  Autor: b92

  Grčka se plaši da bi Skoplje moglo da položi pravo na sjever Grčke i protivi se ulasku Makedonije u EU i NATO.

  Pregovori su u poslednje vreme ostvarili značajan napredak, a zvanična Atina je spremna da kao ime svog sjevernog susjeda prihvati “Nova Makedonija”, “Sjeverna Makedonija” ili “Gornja Makedonija”, ali pod uslovom da se to ime unese u makedonski ustav i koristi u svim prilikama, nezavisno da li u samoj Makedoniji ili u inostranstvu.

  Opozicija u obje zemlje odbija kompromis, jer svaka smatra ustupke svoje zemlje pretjeranim.