aktuelno
  UHAPŠENE tri misionarke dok su obilazile kampove
  Region

  UHAPŠENE tri misionarke dok su obilazile kampove

  • icon
  • icon

  U međugraničnoj zoni Grčke i Albanije, u poneDJeljak, 4. juna, oko podne, uhapšene su tri žene, misionarke neformalnih vjerskih humanitatnih organizacija iz Sandžaka i Republike Kosovo, pod sumnjom da su neovlašćeno obilazile migrantske punktove tragajući, navodno, za osobama koje su bile spremne da plate izbavljenje i bezbjedan transfer na Kosovo.

  • icon
  • icon Portal Analitika
  • icon
  • icon

  Riječ je o Elmi Đ. i Aneli S. sa Kosova i Adrijani H. iz Novog Pazara. Trojicu muškaraca predvođenu Fahredinom Ć. nekadašnjim aktivistom novopazarskog nekadašnjeg Furkana niko nije „dirao“, iako su pripadali istoj grupi, sa istim ciljevima:

  Plemeniti zadatak

  Svi smo bili, da tako kažem, na istom, mi mislimo, plemenitom zadatku - objašnjava Fahredin.

  Tako su, kaže, djelovali i u prethodnih pet humanitarnih misija spašavanja djece i žena, povratnika iz Sirije, a porijeklom sa naših prostora i nailazili na mnogo bezazlenije prepreke, pretežno tehničke prirode.

  Zato smo bili šokirani samim hapšenjem Elme, Anele i Adrijane i začuđeni što nas, tri muškarca iz iste misije, nijesu čak ni legitimisali – kaže on.

  Na sreću, priča sagovornik, na nekoliko kilometara od međugranične zone, na teritoriji Albanije, bile su stacionirane misije Crvenog polumjeseca i Merhameta, pa je veoma brzo sa njima stupio u kontakt jedan od kosovskih misionara, inače aktivista Rinia Islame, vrlo uticajne vjerske organizacije mladih muslimana, čije je sjedište u Prištini.

  Već u utorak ujutro, povjerenici Crvenog polumjeseca pojavili su se „na licu mjesta“, otišli na teritoriju Grčke, u jedan od kampova tamošnjih bezbjednosnih službi i zadržali se do kasnih večernjih sati.

  Istovjetnost iskaza

  Po povratku u međugraničnu zonu, informisali su preostale članove šestočlane grupe o ključnim rezultatima pregovora i obavijestili ih da će sjutradan (srijeda, 6. jun) oko 10 sati morati, u pratnji njihovih aktivista, da se jave u pomenuti kamp. Tako je i bilo. Petnaestak minuta prije „zakazanog“ termina, našli su se u administrativno- policijskom centru bezbjednosnog kampa, legitimisali se i do najsitnijih detalja pojasnili sa kakvim su ciljevima došli i što ih je motivisalo da se uopšte upuste u prilično rizičnu avanturu. Kasnije će se ispostaviti da su im se izjave u potpunosti poklopile sa iskazima uhapšenih žena; čak i količine novca kojima su raspolagali, marke renta-car vozila koja su koristili, imena lica sa kojima su kontaktirali u Grčkoj, Albaniji, u Prištini i Kačaniku. I na koncu - lični podaci i mjesta (trenutnog) prebivališta osmoro đece i četiri žene, povratnika iz Sirije koje su „transferisali“ u prethodnih pet misija.

  Razjašnjenje hapšenja

  Razjašnjena je, prema riječima Fahredina Ć, i činjenica da su u periodu od 2013. do kraja 2015. godine, sve tri bile hapšene zbog sumnjičenja za „regrutaciju“ mladih muslimanki iz Bosne, Sandžaka, sa Kosova, iz Makedonije i Crne Gore. Elma Đ. čak tri puta, u tri različite države.

  No, i ona i njene koleginice, zbog nedostatka dokaza, oslobađane su u rokovima od 15 do najduže 30 dana, a u posljednje dvije i po godine protiv njih nije vođena bilo kakva istraga, niti pokretan makar prekršajni postupak. Nakon svih tih podataka, šestočlana grupa humanitaraca oslobođena je, a u srijedu, oko 16 časova, već su bili u Prištini. Namjeravaju da u glavnom gradu Kosova danas sazovu tridestočlanu takozvanu koordinaciju tri neformalne vjerske humanitarne organizacije i, s obzirom na sve komplikovaniju situaciju i sve rizičnije misije, odluče - što im je činiti.