aktuelno
  PONOVO TENZIJE među članicama EU zbog migranata (FOTO)
  Region

  PONOVO TENZIJE među članicama EU zbog migranata (FOTO)

  • icon
  • icon

  Tri godine poslije najvećeg priliva migranata i izbjeglica u Evropi od Drugog svjetskog rata tenzije među članicama EU oko imigracione politike rastu, piše Gardijan.

  • icon
  • icon Autor: Twitter
  • icon
  • icon

  U članku o "trenutnoj situaciji s migrantskom krizom u Evropi" navedeno je da je od početka 2018. preko mora u Evropu stiglo 37.034 migranta.

  Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), u Španiju ove godine stiglo 9.500 ilegalnih migranata, u Grčku 12.000, a u Italiju 15.300.

  migranti-sredozemno-more

  Autor: Twitter

  Nakon sporazuma koji su postigle EU i Turska, novih graničnih ograda na Balkanu i sporazuma između Italije i Libije broj pristiglih migranata je opao u odnosu na vrhunac migrantske krize 2015. godine, navodi Gardijan.

  Ipak, glavni faktori koji su doveli do toga da od 2014. godine više od 1,8 miliona migranata stigne u Evropu još nijesu "nestali" i mnogi analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će broj pristiglih migranata ponovo biti povećan.

  Italija i Grčka trenutno ulažu najveće napore u migrantskoj krizi zbog geografskog položaja i činjenice da, prema pravilima EU, tražioci azila moraju da podnesu zahtjev za azil u prvoj zemlji EU u koju uđu.

  Gardijan navodi da su "svi saglasni" da je Evropi potrebna hitna promjena imigracionih pravila, kao i pravila za dobijanje azila, ali da se "niko ne slaže" kako to treba da se učini.

  migranti

  Autor: Twitter

  Pojedine zemlje zalažu se za jačanje kontrole na granicama, a neke za pravedniju raspodjelu pridošlih migranata. Rješenje će nekako morati da balansira zabrinutost 'frontalnih', južnih država sa bogatijim, sjevernim 'destinacijama', ali i sa izričitim odbijanjem vlada centralnih i istočnih evropskih država kao što su Mađarska i Poljska da uopšte prihvate migrante", navedeno je u članku.

  Nakon nedavnog odbijanja Italije da prihvati brod sa 629 migranata i kritika Francuske na račun Rima zbog te odluke dodatno su pojačane tenzije.

  Šef italijanske diplomatije Enco Moavero Milanezi pozvao je 13. juna francuskog ambasadora na konsultacije zbog izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se Italija ponijela cinično i neodgovorno, a povodom odbijanja Rima da prihvati brod Akvarijus sa 629 migranata. Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini je u parlamentu zatražio izvinjenje zbog Makronove izjave.

  Brod Akvarijus je bio zarobljen u međunarodnim vodama pošto su Italija i Malta odbile da mu daju dozvolu da uđe u njihove vode, poslije čega je Španija ponudila svoju luku.