aktuelno
  EPILOG PROTESTA U SKOPLJU: Povrijeđeno sedam policajaca, 25 osoba privedeno
  Region

  EPILOG PROTESTA U SKOPLJU: Povrijeđeno sedam policajaca, 25 osoba privedeno

  • icon
  • icon

  Najmanje sedam policajaca povrijeđeno je u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok je 25 osoba privedeno.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Najnovije podatke saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je navelo da je dio demonstranata upotrijebio “rasprskavajuća sredstva i nasilno gurao zaštitnu ogradu s namjerom da nasilno uđe u Sobranje”.

  U cilju da se spriječi eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrijebila suzavac”, kaže se u saopštenju.

  MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira.

  Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

  Agencija MIA je prethodno javila da je tokom protesta intervenisala i Hitna pomoć zbog povrijeđenih osoba. Nema informacija koliko je ljudi povređeno.

  Navodi se da je policija suzavcem rastjerala nasilne demonstrante ispred Sobranja.

  Dio učesnika demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

  u

  Autor: Printscreen

  Makedonski mediji izvještavaju da je u pitanju grupa fudbalskih huligana.

  Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rješavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

  Okupljeni građani su pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta. Oni su uzvikivali:”Makedonija, ne damo ime” i pjevali patriotske pjesme.

  Grčka i Makedonija potpisale su u nedelju sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Sjeverna Makedonija.

  Sporazum treba da potvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.