aktuelno
  MAKEDONSKA vlada danas o ratifikaciji sporazuma
  Region

  MAKEDONSKA vlada danas o ratifikaciji sporazuma

  • icon
  • icon

  Makedonska vlada danas bi trebalo da usvoji predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o promjeni imena te bivše jugoslovnske republike, na osnovu sporazuma koji su u nedjelju potpisali zvaničnici Atine i Skoplja, i prosledijeli ga parlamentu na usvajanje.

  • icon
  • icon b92
  • icon
  • icon

  Za usvajanje tog zakona je potrebna prosta većina, a kada bude izglasan biće dostavljen predsjedniku države Ðorđu Ivanovu na potpisivanje.

  Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon.

  Ivanov je ranije izjavio da je njegov konačni stav da ne potpiše zakon, kojim se ratifikuje sporazum jer smatra da je štetan i protivustavan.

  Ako Ivanov ostane dosledan tom stavu, zakon će biti ponovo upućen parlamentu na drugo glasanje, nakon kojeg je, Ivanov dužan da ga potpiše.

  Sporazumom je utvrđeno da će se ta bivša jugoslovenska republike ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija.

  Sporazum o imenu bi trebalo da zaustavi višegodišnji spor zbog imena između Grčke i Makedonije, a potpisan je na grčkoj strani Prespanskog jezera, uz masovne proteste opozicije i građana obeju država.

  Procedura je ista kao i u slučaju izglasavanja Zakona o jeziku, koji je uveo albanski kao drugi zvanični jezik u toj državi, a o kojem se glasalo dva puta i oba puta Ivanov je odbio da ga potpiše.

  Nekoliko mjeseci od tada taj zakon još nije zvanično stupio na snagu.