aktuelno
  SLOVENIJA priprema tužbu protiv Hrvatske
  Region

  SLOVENIJA priprema tužbu protiv Hrvatske

  • icon
  • icon

  Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Ljubljana u julu podnijeti tužbu protiv Zagreba zbog hrvatsko-sovenačkog graničnog spora o nepoštovanju arbitražne odluke u Piranskom zalivu.

  • icon
  • icon Ilustracija
  • icon
  • icon

  Slovenija će tužbu protiv Hrvatske podnijeti pred Evropskim sudom u Luksemburgu zbog, kako je naveo, činjenica da Zagreb ne želi da primijeni odluku međunarodne arbitraže o pitanju granice između dvije države, prenijeli su slovenački mediji.Riječ je o sporu koji je aktuelan još od raspada Jugoslavije.

  Hrvatska i Slovenija još nijesu definisale pojedine granice na moru i kopnu, a prošle godine arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripada neometani pristup međunarodnim vodama u Jadranu, prenosi Tanjug.

  Taj spor najviše utiče na ribare jedne i druge zemlje koji se često novčano kažnjavaju zbog ilegalnog prelaska granice jedne ili druge zemlje.

  Odluka arbitražnog suda je konačna i obavezujuća, ali Zagreb odbija da je primijeni jer se Hrvatska povukla iz arbitražnog procesa 2015. nakon što je u javnost procurio snimak koji je otkrio da je slovenački sudija u Hagu u tom procesu razmjenjivao povjerljive informacije s vlastima u Ljubljani.

  Slovenački sud je podnio ostavku, a proces je nastavljen, uz napomenu da ovaj incident "nije kompromitovao mogućnost donošenja odluke".

  Zagreb se s takvim tvrdnjama nije složio.

  Slovenija je u martu zatražila od Evropske komisije da se izjasni po ovom pitanju, a u ponedjeljak je iz Brisela stigao odgovor da će komisija ostati uzdržana.