aktuelno
  U BEOGRADU danas Parada ponosa
  Region

  U BEOGRADU danas Parada ponosa

  • icon
  • icon

  Parada ponosa Srbije pod sloganom “Matičarka, normalno” počeće danas u 11 časova šetnjom od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.

  • icon
  • icon Ilustracija
  • icon
  • icon

  Prema najavama organizatora, okupljeni u Pionirskom parku prošetaće do Studentskog parka i to preko Trga Nikole Pašića, Terazija, Kolarčevom, pa preko Trga republike i zatim Vasinom do Studentskog parka. Planirano je da cijela manifestacija traje do 14 sati, piše “Blic”.

  Iako za sada nema zvaničnih najava da će doći do zatvaranja pojedinih saobraćajnica, jasno je da će saobraćaj u pojedinim centralnim gradskim ulicama, iz bezbjednosnih razloga, ipak biti povremeno obustavljan dok bude prolazila kolona. U tom periodu, za očekivati je i da dođe do promjena na određenim linijama javnog gradskog prevoza, a prije svega trolejbusima, kao i autobusima koji prelaze preko Trga Nikole Pašića i Trga republike.

  parad ponosa

  Autor: Reuters

  Učesnici će tokom Parade zatražiti donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite oboljelima.

  Slogan parade izabran je kako bi se skrenula pažnja na “pravnu nevidljivost” seksualnih manjina i “jer je država dužna da prizna te zajednice”.

  Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava”, navodi se u saopštenju.
  parada

  Autor: Blic

  Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mjesecu ponosa, koji se obilježava tokom jula širom svijeta u znak sjećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.