aktuelno
  BEOGRAD U DUGINIM BOJAMA: Žena vrijeđala LGBT aktiviste u Studentskom parku
  Region

  BEOGRAD U DUGINIM BOJAMA: Žena vrijeđala LGBT aktiviste u Studentskom parku

  • icon
  • icon

  Pripadnici LGBT populacije okupili su se danas u Pionirskom parku, preko puta Skupštine Srbije, u dobrom raspoloženju i uz zvuke muzike, a zatim krenuli u protestnu šetnju ka Studentskom trgu. Jedna žena je u Studentskom parku prišla aktivistima i vređala ih uz pogrdne reči i psovke.

  • icon
  • icon N1
  • icon
  • icon

  Policija je udaljila iz parka.

  Aktivisti će na Studentskom trgu govoriti o zakonodavnim nepravdama koje zahtevaju da država otkloni, kako bi se olakšao život kao ravnopravnim građanima Srbije.

  Ono što ističu, zbog čega se parada održava pod sloganom "Matičarka, normalno" je da država zakonski neuređena kada su u pitanju transrodne osobe, koje su primorane da medicinski promene pol kako bi dobile dokumenta s drugim identitetom.

  Učesnici će tokom Parade zatražiti donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

  lgbt

  Autor: Ilustracija

  Slogan parade izabran je kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina i "jer je država dužna da prizna te zajednice".

  Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

  Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.