aktuelno
  UHAPŠEN ZAPOVJEDNIK zloglasne Manjače: Zapovjedio mučenje zarobljenika, ponekad i sam u tome sudjelovao
  Region

  UHAPŠEN ZAPOVJEDNIK zloglasne Manjače: Zapovjedio mučenje zarobljenika, ponekad i sam u tome sudjelovao

  • icon
  • icon

  Hrvatska policija uhapsila je u subotu u Ličkom Petrovom Selu 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, koji je dolazio na komemoraciju žrtvama logora Jadovno iz 1941., zbog osnovane sumnje da je 1992. godine više puta zapovjedio, a i sam počinio ratni zločin prema zarobljenicima u logoru Manjača pored Banja Luke.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Policijski službenici PU zagrebačke u saradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Uprave  policije su u subotu u 10,25 sati u Ličkom Petrovom Selu, uhapsili 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, nekadašnjeg oficira u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa tadašnjim sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

  Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je tokom septembra1992. godine u logoru ratnih zarobljenika "Manjača“ pored Banje Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja.