aktuelno
  KANADA odgovorila na američke sankcije istom mjerom
  Svijet

  KANADA odgovorila na američke sankcije istom mjerom

  • icon
  • icon

  Nakon što je čekala više od mjesec, uzaludno se nadajući da će Bijela kuća popustiti u pogledu carina na kanadski čelik i aluminij, Otava je u petak, "tužna, ali ne i ljuta", odgovorila vlastitim carinama na cijeli niz američkih proizvoda.

  • icon
  • icon Agencije
  • icon
  • icon
  Kanada nema izbora nego odgovoriti na odmjereni, recipročni, ''dolar za dolar'' način - rekla je kanadska ministarka vanjskih poslova Kristija Frilend (Chrystia Freeland) u Hamiltonu.

  Nove carine na američke proizvode, uključujući čelik i aluminijum, vrijedne 16,6 milijardi kanadskih dolara (12,8 milijardi američkih dolara), stupiće na snagu u nedjelju, kada Kanada slavi 151. rođendan, kazala je.

  Kanada je bila odmjerena i suzdržana u svom odgovoru - kazala je, ističući da su američke carine ilegalne po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i NAFTA-e.

  Na što su sve uveli carine

  Popis proizvoda uključuje javorov sirup, burbon viski i soja sos, kućanske aparate i kosilice, uz čelik i aluminij.

  Kad god je to bilo moguće, nastojali smo na popis uključiti proizvode koji mogu lako biti nabavljeni od kanadskih ili neameričkih dobavljača - kazala je ministrica.

  Popisom se, takođe, želi nanijeti maksimalna politička šteta administraciji predsjednika Donalda Trampa (Trump), ciljajući industrije u ključnim državama koje su bile presudne za njegov dolazak na vlast, rekao je Karli Litler (Littler), potpredsjednik za javne poslove maloprodajnog kanadskog vijeća.

  Trampova administracija, s druge strane, već prijeti Kanadi novim sankcijama njenoj automobilskoj industriji.