aktuelno
    AMBASADOR SAD u Estoniji podnosi ostavku,razočaran Trampom
    Svijet

    AMBASADOR SAD u Estoniji podnosi ostavku,razočaran Trampom

    • icon
    • icon

    Američki ambasador u Estoniji, Džejms Melvil, najavio je da podnosi ostavku.

    • icon
    • icon Gettyimages
    • icon
    • icon

    On podnosi ostavku jer je, kaže, razočaran komentarima predsjednika SAD Donalda Trampa o Evropskoj uniji i njegovim odnosom prema evropskim saveznicima Vašingtona.

    Kada predsjednik kaže da je EU "uspostavljena da bi koristila SAD, da bi napadala našu kasicu-prasicu", ili da je NATO loš koliko i NAFTA", to faktički nije pogrešno, ali je za mene dokaz da je vrijeme da odem - napisao je ambasador Džejms Melvil u poruci koju je u petak objavio na Fejsbuku, prenosi AP.

    Pri tom, Melvil je istakao da je DNK predstavnika američke spoljne službe "isprogramiran da podržava politiku i školujemo se tako od početka, da ako ikada nastupi trenutak kada više ne možemo da tako nastavimo, posebno ako je neko na rukovodećoj poziciji, časno je podnijeti ostavku".

    On kaže i da je, nakon što je bio na službi pod mandatima šest predsjednika i 11 državnih sekretara, nikada nije ni pomislio da će stići do ove tačke.

    Ambasada SAD u Talinu potvrdila je američkoj agenciji danas da je Melvil saopštio da namjerava da se povuče sa funkcije 29. jula.

    Magazin "Forin polisi" navodi da je Melvil jedan od mnogih visokih američkih diplomata koji podnosi ostavku zbog Trampove politike.

    Melvil je visoki američki diplomata koji je bio ambasador SAD u Estoniji od 2015, a bio je, između ostalog, i ambasador u Berlinu, Londonu i Moskvi.