aktuelno
  MERKEL: Sporazumi i regulative prevazilaze podjele u vladajućoj koaliciji u Njemačkoj
  Svijet

  MERKEL: Sporazumi i regulative prevazilaze podjele u vladajućoj koaliciji u Njemačkoj

  • icon
  • icon

  Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da novi plan Evropske unije (EU) o regulisanju imigracije i sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu da riješe poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

  • icon
  • icon Autor: Epa
  • icon
  • icon

   

  Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji je na čelu CSU-a koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azi odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU.

  Njemačka kancelarka je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rješenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU. Spor bi mogao da dovede do raspada decenijama starog saveza CDU i CSU, ukoliko Zehofer nastavi sa svojim jednostranim potezima, što bi moglo da dovede do pada vlade.

  Merkel je za televiziju ZDF rekla da je njen predlog o otvaranju centara za registraciju migranata na njemačkim granicama i pristanak drugih članica EU da prihvate migrante koji su kod njih podnijeli zahtjeve za azil imaju isti efekat kao ono što CSU traži.

  Hrišćansko-demokratske unija (CDU) njemačke kancelarke i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija(CSU) iz Bavarske danas održavaju odvojene sastanke o narednim koracima.