aktuelno
  NJEMAČKI MINISTAR "podnosi ostavku" zbog migrantske politike - Upitna budućnost njemačke vlade?
  Svijet

  NJEMAČKI MINISTAR "podnosi ostavku" zbog migrantske politike - Upitna budućnost njemačke vlade?

  • icon
  • icon

  Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer (Horst Zehofer) podnosi ostavku na ministarsko mjesto u vladi kancelarke Angele Merkel, nezadovoljan njenom migrantskom politikom.

  • icon
  • icon Slobodna evropa
  • icon
  • icon

  Njemačka novinska agencija Dpa javila je u nedjelju da Seehofer podnosi ostavku i na mjesto predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU), što bi moglo dovesti do raspada decenijama starog saveza CSU i Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel.

  Agencija se poziva na neimenovane funkcionere Seehofer stranke koji su prisustvovali skupu CSU, a koji tvrde da je on izjavio da planira objaviti ostavku.

  Njemačka kancelarka je izjavila ranije da novi plan EU o regulisanju imigracije i sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu riješiti poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

  migranti

  Autor: Ilustracija

  Seehofer koji je na čelu CSU-a, koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azil odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU.

  Angela Merkel je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rješenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU.