aktuelno
  PAR U ENGLESKOJ otrovan novičokom, otrovom od kojeg je stradao bivši ruski špijun (FOTO+VIDEO)
  Svijet

  PAR U ENGLESKOJ otrovan novičokom, otrovom od kojeg je stradao bivši ruski špijun (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Dvoje ljudi, identifikovani kao Charlie Rowley i Dawn Sturgess, koji su u kritičnom stanju nakon trovanja kod engleskog grada Salisburyja otrovani su nervnim otrovom od kojeg je stradao i bivši ruski špijun Sergej Skripalj, javlja BBC. Potvrđeno je to analizom uzoraka u vojnom istraživačkom centru.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon
  Dvoje ljudi je bilo izloženo nervnom otrovu novičoku", potvrđeno je sinoć na press konferenciji policije.

  Policija je objavila i kako, prema svemu što dosad znaju o Rowleyju i Sturgess, nema ničeg što bi ukazivalo na to da su bili namjerno na meti.

  Istragu preuzima antiteroristička policija

  Neil Basu iz Scotland Yarda rekao je kako ne može potvrditi da novičok kojim je otrovan par kod Salisburyja dolazi s istog mjesta kao i otrov kojem su bili izloženi Sergej Skripalj i njegova kći Julija.

  Uzorke otrova koji su uzeti iz stana u gradu Amesburyju nedaleko od Salisburyja, gdje je par pronađen bez svijesti, analizirao je britanski vojni istraživački centar u Porton Downu, a istragu će sada preuzeti antiterorističko odjeljenje policije.

  Imali vrlo slične simptome kao Skripalj i njegova kći

  The Sun je danas objavio, pozivajući se na obrambene izbore, kako par ima "veoma slične" simptome kao Sergej Skripalj i njegova kći Julija koji su krajem marta otrovani u obližnjem gradu Salisburyju.

  sergej skripal

  Autor: Printscreen

  sergej i julija u restoranu Zizi 2016

  Autor: Daily mail

  Muškarac i žena četrdesetih godina pronađeni su bez svijesti u subotu 30. juna u stanu u gradu Amesburyju, desetak kilometara sjeverno od Salisburyja.

  Kako su u besvjesnom stanju pronađeni u svom stanu, policija je prvo posumnjala da je uzrok droga. No britanski mediji javljaju da su policiju tragovi odveli u drugom smjeru.

  Lijekari su zaključili da je par otrovan toksinima i da pokazuju vrlo slične simptome onima ruskog dvostrukog agenta i njegove kćeri, objavio je danas The Sun.

  Uključile se i protuterorističke snage

  Nakon novih saznanja u ovaj slučaj uključile su se i protuterorističke snage, saopštila je gradska policija.

  Uzimajući u obzir nedavni razvoj događaja u Salisburyju, službenici protuterorističke mreže surađuju s kolegama iz policije okruga Wiltshire oko incidenta u Amesburyju", stoji u priopćenju.

  Trovanje Skripalja izazvalo diplomatski rat Londona i Moskve

  Podsjetimo, Sergej i Julia Skripalj bili su pronađeni bez svijesti 4. marta te su se nedjeljama liječili u bolnici. Službeni London za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna okrivljuje Moskvu koja odbacuje svaku upletenost.

  Slučaj Skripalj izazvao je diplomatsku krizu između dviju zemalja i val protjerivanja diplomata, koji je počela Velika Britanija, a slijedili su je njeni saveznici, nakon čega je Rusija uzvratila istom mjerom.

  Povezane vijesti:

  http://pinkm.me/vijesti/30764/crna-gora-uz-eu-i-nato-protjeruje-ruskog-diplomatu-i-povla%C4%8Di-saglasnost-za-djelovanje-%C4%91uki%C4%87arusija miješanje uticaj

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/30685/da-li-ce-i-cg-protjerati-ruske-diplomate-fotovideo dragana diplomat e

  Autor: Prt ScR

  http://pinkm.me/svijet/30564/slucaj-skripalj-najmasovnije-protjerivanje-ruskih-diplomata-od-hladnog-rata---tereza-mej-stojimo-rame-uz-rame-sa-eu-i-natoslučaj skripalj

  Autor: Prt ScR

  http://pinkm-me.com/arhiva/27883/premijerka-srbije-sa-djevojkom-na-premijeritereza mej

  Autor: Prt ScR

  http://pinkm.me/vijesti/27023/otrov-poslat-postom-na-kucnu-adresu-sergeja-skripalaskripao otrov

  Autor: Prt ScR

  Skripal http://pinkm.me/svijet/27012/prica-o-sergeju-skripalu--zasto-je-otrovan-bivsi-ruski-spijun-fotoskripal džonson

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/28793/d%C5%BEonson-rusi-su-nagomilali-zalihe-http://pinkm.me/svijet/26681/putin-politickim-neprijateljima-progutacete-otrovPutin neprijateljima

  Autor: Prt ScR