aktuelno
  U PONEDJELJAK se ukida vanredno stanje u Turskoj
  Svijet

  U PONEDJELJAK se ukida vanredno stanje u Turskoj

  • icon
  • icon

  Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari kako će u ponedjeljak, 9. jula, nakon imenovanja novog kabineta, biti ukinuto i vanredno stanje u ovoj zemlji.

  • icon
  • icon Vijesti.ba
  • icon
  • icon

  Yildirim je bio gost današnjeg uredničkog kolegija AA u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika AA iz svih dijelova svijeta, te se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj. Yildirim je na pitanja novinara odgovarao u svojstvu posljednjeg turskog premijera, obzirom da ova zemlja u ponedjeljak prelazi na predsjednički sistem, a u kojem funkcije premijera više neće biti.

  Na pitanje novinara oko vanrednog stanja u zemlji, Yildirim je istakao kako će ono biti ukinuto u ponedjeljak, nakon što bude imenovan novi kabinet.

  Upitan da prokomentariše i navode oko toga da bi mogao obnašati funciju predsjednika parlamenta Republike Turske, Yildirim je odgovorio:

  "Ja ne odlučujem. Ako moj lider, predsjednik stranke, donese odluku, spreman sam obaviti svaki zadatak".

  Yildirim je govorio i o predsjedničkom sistemu vođenja države, na koji će Turska preći u ponedjeljak, te istakao kako je uloga parlamenta Turske u novom sistemu puno važnija.

  Dotakao se i predsjedničkih i parlamentarnih izbora u njegovoj zemlji, održanih 24. juna. Yildirim je rekao da je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti), u odnosu na prošle izbore (2015.), zabilježila pad broja glasova i zastupnika.

  Tu je poruku AK Partija primila", poručio je Yildirim.

  Kada je riječ o borbi protiv terorizma, Yildirim je istakao kako je njegova zemlja u posljednje dvije godine koristila drugačiji metod u borbi protv terorizma.

  Posebno nakon pokušaja puča 15. jula donijeli smo odluku da ćemo se u borbi protiv terorizma bazirati na napad, a ne na odbranu. Terorizam moramo uništiti gdje god se on nalazio. Riješili smo prostor od 400 kilometara kvadratnih, na potezu od Sredozemlja do zapada Eufrata", kazao je Yildirim.

  Dodao je kako Turska u Manbiju sarađuje s Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kako njegova zemlja ne želi nikakvu prijetnju na istoku Eufrata, te kako Turska to jasno govori SAD-u.

  Kako bi se normalizovali odnosi Turske i SAD-a, te bili nastavljeni kako priliči NATO saveznicima, postoje koraci koje mora napraviti SAD", poručio je Yildirim.

  Ukazao je i na opasnost terorističke organzacije FETO, odgovorne za pokušaj puča u Turskoj, te kazao kako FETO, ne samo u Turskoj, na isti način djeluju u 160 zemalja svijeta.