aktuelno
  PREMINUO autor i scenarista devetosatnog dokumentarca "Shoa"
  Svijet

  PREMINUO autor i scenarista devetosatnog dokumentarca "Shoa"

  • icon
  • icon

  Francuski pisac i scenarista Claude Lanzmann, reditelj dokumentarnog filma "Shoa", preminuo je danas u Parizu u svom domu u 92. godini, saopštila je njegova izdavaćka kuća, prenosi France Press.

  • icon
  • icon Vijesti.ba
  • icon
  • icon
  Claude Lanzmann je umro jutros. Bio je već danima veoma slab", navela je izdavačka kuća Galimar.

  Lanzmann je svjetski poznat po djelu "Shoa", monumentalnom dokumentarnom filmu od devet i po sati. Reditelj je tokom 12 godina pažljivo prikupljao podatke, dokumentaciju i svjedočenja o nacističkom istrebljenju Jevreja.

  Reditelj, koji ima jevrejske korijene, odrastao je bez ikakvog uticaja jevrejske kuture do posjete Izraelu 1952. godine kada s tom zemljom stvara neraskidive veze.

  Cio materijal od 350 sati snimanja "Shoa" dostupan je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu.

  Snimio je i petočasovni dokumentarac "Tsahal" posvećen izraleskoj vojsci, kao i film "Lights and Shadows" o izraleskom ministru Ehudu Baraku, prenosi Beta.

  Kao novinar i pisac, Lanzman je sarađivao i potom vodio čuveni časopis "Moderna vremena" (Les Temps modernes) koji je 1945. osnovao književnik i filozof Jean-Paul Sartre.

  Lanzman je dobio brojna međunarodna i francuska priznanja, među kojima su počasne titule Univerziteta u Jerusalemu i Amsterdamu, članstvo u njemačkoj Akademiji umjetnosti kao i francuske medalje Legije časti.