aktuelno
  DVIJE loše vijesti za dječake zarobljene u pećini (VIDEO)
  Svijet

  DVIJE loše vijesti za dječake zarobljene u pećini (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Spasioci na Tajlandu i dalje neumorno rade kako bi spasli 12 dječaka i njihovog trenera koji su više od deset dana zarobljeni u poplavljenoj pećini.

  • icon
  • icon TANJUG
  • icon
  • icon

  Napore spasilaca mogla bi znatno da oteža najavljena monsunska kiša, prva je loša vijest koja je objavljena danas, a druga je da su medicinski pregledi zarobljenih dječaka pokazali da još uvijek nisu dovoljno snažni da bi pokušali izaći sa spasiocima, rekao je neimenovani pripadnik tajlandskih mornaričkih specijalaca za CNN.

  Jake kiše koje se očekuju u nedjelju mogle bi znatno da podignu nivo vode u pećini i poplave džep u koji se grupa sklonila, navodi BBC.

  Novi službeni ljekarski izvještaj pokazuje da dvojica dječaka pate od iscrpljenosti i neuhranjenosti, a bivši američki mornarički specijalac Kejd Kurtli ocijenio je u intervjuu za CNN da bi ronjenje trebalo da bude posljednja opcija jer bi takav pokušaj vjerovatno doveo do smrtnih slučajeva.

  "Stavićete nešto na njih da dišu pod vodom, a ne znaju ni da plivaju. Ima toliko mnogo načina na koje to može poći po zlu. Za razliku od ronjenja u okeanu gdje, ako imate problema sa opremom, izronite na površinu, to se ne može dogoditi u ovim tunelima", upozorio je on. Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedjeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

  Dobili su hranu, ćebad i medicinsku pomoć, a spasioci pokušavaju da provuku kablove kroz pećinski tunel kako bi mogli da se čuju s članovima svojih porodica.

  U regionu Čiang rai gdje se pećina nalazi, prethodnih dana bilo je suvo, što su spasioci iskoristili da ispumpaju iz pećine veliku količinu vode.

  Do danas su ispumpali oko 128 miliona litara vode, a nivo vode u pećini u prosjeku se smanjivao za po 1,5 santimetara po satu.

  Međutim, zbog očekivane kiše, guverner Narongsak Osothanakorn rekao je da se "spasioci trkaju s kišom", prenosi BBC.

  "Računamo koliko vremena imamo ako padne kiša, koliko sati i dana", kazao je Osothanakorn.

  Pećinski kompleks Tam Luang redovno biva poplavljen u kišnoj sezoni do septembra ili oktobra, zbog čega rastu strahovanja da bi dječaci mogli da ostanu zarobljeni mjesecima.

  U slučaju da ne bude moguće ispumpati vodu iz pećinskih tunela u dovoljnoj mjeri za izlazak zarobljene grupe, spasioci iznad pećinskog kompleksa traže eventualnu rupu kojom bi se spustili do dječaka, a uče ih i osnovama ronjenja.

  Međutim, takav vid spasavanja predstavljao bi veliki rizik, pošto mnogi od dječaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

  Prema riječima ronilaca, put grupe do izlaza iz pećine trajao bi oko pet sati.