aktuelno
  "NAJGLUPLJI I NAJBEZOSJEĆAJNIJI" festival na svijetu
  Svijet

  "NAJGLUPLJI I NAJBEZOSJEĆAJNIJI" festival na svijetu

  • icon
  • icon

  Tradicionalni Španski festival je surov test inteligencije, piše novinarka Stefani Holms u svom članku u kojem apeluje na ljude da bojkotuju ovu manifestaciju.

  • icon
  • icon Gettyimages
  • icon
  • icon

  Trenutno je u toku najgluplji festival na svijetu, navodi ona.

  Naime, San Fermin počeo je 7. jula i trajaće sve do 14. jula, a za to vrijeme stotine ljudi će biti povrijeđeno, a mali španski grad će se pretvoriti u noćne pijanke tokom kojih će žene biti seksualno iskorišćavanje, a životinje okrutno ubijane.

  foto: getty

  foto: getty

  Upravo je to realnost trke bikova koja se tradicionalno održava u Pamploni i privlači preko milion turista svake godine.

  Sjevernoamerikanci čine čak 24 odsto turista, a sledeći na listi su Australijanci i Novozelanđani, a više od njih manifestaciju vole lokalci. Gotovo da nema godine kada neki od njih ne bude ubijen u trci preplašenih životinja koje trče kamenim ulicama.

  Više od 80 odsto Španaca želi da vidi kraj arhaičnog i ubistvenog spektakla borbe protiv bikova, ali se ova industrija na mišićima održava ponajviše zbog novca australijskih i američkih turista - rekla je Ema Hurst, portparolka PETA-e u Australiji.

  San Fermin se proslavlja od 1196. godine nakon što je, prema legendi, prvog episkopa Pamplone ubilo krdo bikova koje ga je bacakalo ulicama.

  foto: getty

  foto: getty

  Svako jutro tokom festivala pušta se šest bikova u zatvoreni koridor improvizovan od uskih, kaldrmisanih ulica, gdje masa pokušava da ih trčanjem satera do arene gdje će ih na kraju ubiti matadori.

  Prvenstveno zbog okrutnosti prema životinjama, turisti se pozivaju da bojkotuju ovaj festival i zbog seksualnog zlostavljanja žena jer se svake godine tokom festivala policiji prijavi barem nekoliko slučajeva silovanja.