aktuelno
  DRUGI DAN DRAME NA TAJLANDU: Akcija spasavanja završena za danas, na površinu izveden i osmi dječak (FOTO+VIDEO)
  Svijet

  DRUGI DAN DRAME NA TAJLANDU: Akcija spasavanja završena za danas, na površinu izveden i osmi dječak (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Jutros je na Tajlandu nastavljena akcija spasavanja mladih tajlandskih fudbalera i njihovog trenera iz poplavljene pećine na sjeveru zemlje. Juče je spaseno četiri od ukupno 12 dečaka, dok bi danas, ukoliko akcija bude sprovedena prema planu svjetlost dana trebalo da ugleda još najmanje trojica dječaka iz druge grupe.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  • 14:15 - CNN: OPERACIJA JE ZAVRŠENA ZA DANASKako prenosi CNN, operacija spasavanja prekida se nakon što su izvučena još četvorica dječaka. Ovu informaciju još nisu potvrdile vlasti Tajlanda.
  • 13:38 - I sedmi dječak na površini?

   Agencija "Rojters" prenijela je, pozivajući se na svedoka događaja, da su iz pećine na nosilima iznijeta "šesta i sedma osoba". Zvaničnih potvrda, kao ni u prethodnim slučajevima, još uvek nema.

   13:16 - Izvučen i šesti dječak

   Šesti dječak je spasen, potvrdio je britanski "Gardijan".

   "CBS njuz" piše da je šesti dječak u komori 3, odnosno blizu dijela pećine gdje je voda toliko plitka da može da se hoda. On bi, kako navodi ovaju medij uskoro trebalo da izađe na površinu.

   13:10 - Milijarder šalje "podmornice veličine djeteta"

   Milijarder Ilon Mask je na svom Tviter nalogu podijelio fotografije i video-snimke metalne podloge za koju tvrdi da bi mogla pomoći spasavanju grupe dječaka zarobljenih u pećini na Tajlandu. Mask je u nedjelju uveče izjavio da su "podmornice veličine djeteta" na putu ka Tajlandu i da će stići za oko 17 sati.

   - Nadam se da je korisno - napisao je i dodao - Ako nije sada, možda će biti u nekoj budućoj situaciji.

   12:36 - Zabrinjavajući kišni oblaci

   Iako je kiša posljednjih nekoliko sati padala manjim intenzitetom nego što je to bilo očekivano, nad planinama u kojima se pećina nalazi, ponovo su se nadvili tamni oblaci.

   12:27 - Još sedam dječaka i trener u pećini

   Nakon izlaska petog dječaka iz pećine (prvog i za sada jednog koji je spasen danas), u pećini je ostalo sedam dječaka i njihov trener Ekapol Čantavong (25).

   12:15 - Ambulantna kola odvoze dječaka

   11:56 - Spasen peti dječak?

   Si-En-En piše da je peti dječak izašao iz pećine. Američki mediji poziva se na neimenovanog člana spasilačke ekipe koji tvrdi da je video kako dječaka iznose na nosilima u 4.27 časova po lokalnom vremenu. I "Rojters" prenosi da je peti dječak izašao na površinu. Vlasti još nisu potvrdile ovu informaciju.

   11:10 - Dao život za dječake

   Dvonedjeljnu dramu na Tajlandu ostaće upamćena i po Samanu Kunanu (38), bivšem roniocu koji se dobrovoljno prijavio da pomogne dječacima. On je preminuo dok se vraćao na površinu nakon što je dječacima dostavio boce sa kiseonikom.

   10:40 - Prvi dječak biće izvučen za 4 do 5 sati

   Na preskonfenciji koju su lokalni zvaničnici upravo održali, rečeno je da su vremenski uslovi isti kao juče, kada su četvorica dječaka izvučena. Očekuje se da prvi dječaci iz druge grupe budu na površini za četiri do pet sati.

   Takođe, potvrđeno je da će roditeljima biti dozvoljeno da vide djecu koja su spasena, ali bez fizičkog kontakta, u strahu zbog infekcije

   10:15 - Prve informacije o akciji

   Ronioci su danas ponovo ušli u pećinu između 10.00 i 11.00 časova po lokalnom vremenu, potvrdili su tajlandski zvaničnici.

   10:00 - Spaseni dečaci su dobro

   Dopisnik "Gardijana" iz južne Azije objavio je tvit u kojme navodi da su dečaci koji su juče spaseni i koji se nalaze u bolnici dobro i da su "već tražili pirinač sa bosiljkom".

   Narongsak Osatanakorn, vođe operacije, izjavio je da vlasti razmišljaju da dozvole roditeljima da vide dječake.

   09:47 - Operacija spasavanja je počela

   Operacija izvlačenja dečaka iz pećine je u toku, potvrdili su zvanični izvještaji, a prenosi "Gardijan".

   09:41 - Prvo se izvlače najjača djeca

   Somboon Sompiangjai (38), otac jednog od zarobljenih dječaka, rekao je "Rojtersu" da su spasioci rekli roditeljima pre početka operacije, da će prvo na površinu izvlačiti "najjaču djecu".

   - Nije nam rečeno koje dijete je izvedeno ... Ne možemo da posjetimo naše dječake u bolnici, jer moraju da ih prate 48 sati - rekao je on i dodao da se "nada dobrim vijestima večeras".

   09:26 - "Biće potrebno nekoliko dana da se okonča proces"

   Tajlandski ministar unutrrašnjih poslova Anupong Paojinda rekao je da će isti ronioci, koji su učestvovali u jučerašnjoj operaciji, sprovesti i današnju, jer su upoznati sa uslovima u pećini. Prema njegovim riječima, ronioci moraju da postave još kanistera sa kiseonikom duž podvodne putanje, a za okončanje cijelog procesa biće potrebno nekoliko dana.

   09:16 - Opasan put do površine

   Prema poslednjim informacijama, dječaci i njihov trener nalaze se četiri kilometra daleko od izlaza, od kojeg ih dijele gotovo u potpunosti potopljeni kanali. Najopasniji dio puta koji djeca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mjesta na kojem su pronađena djeca. Kako će to uraditi pročitajte u posebnoj vesti.

   09:11 - Sedam vozila Hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu

   Spasioci su odlučili da nastave s rizičnom operacijom, jer strahuju da bi moglo da dođe do porasta nivoa vode.Bi-Bi-Si navodi da aktivnosti zabeležene rano jutros na mjestu ronjenja nagovještavaju da je možda već u toku operacija spasavanja preostalih članova grupe ili da će se ona nastaviti. Najmanje sedam vozila Hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu, prenosi britanski medij.

   08:57- Neizvestan početak akcije

   Akcije spasavanja juče je prekinuta zbog mraka, a prema najavama, trebalo bi ponovo da bude pokrenuta danas. Trenutno nije poznato kada bi to moglo da se dogodi, jer je kiša koja je juče počela i dalje pada.

   Ipak, helikopteri kojima su dječaci prebacivani u udaljenu bolnicu, stigli su na lice mjesta, javlja "Gardijan".

   08:53 - Juče spasena četiri dječaka

   U akciji koju su juče ujutru pokrenule tajladske vlasti i međunarodna grupa ronilaca spasena je prva grupa od četiri dječaka.

   Prema izjavama loklanih zvaničnika dječaci su zdravstveno u dobrom stanju, a trenutno se nalaze u 100 kilometar udaljenoj bolnici.