aktuelno
  Zašto su žene u 16. veku šetale obnaženih grudi?
  TV

  Zašto su žene u 16. veku šetale obnaženih grudi?

  • icon
  • icon

  Drama “Mletački trgovac” noćas u 01.00 na TV Pink

  • icon
  • icon Promo
  • icon
  • icon

  Napisan krajem 16. veka - „Mletački trgovac” (eng. Merchant of Venice) je jedno od najkontroverznijih dela Vilijama Šekspira, a ovaj film iz 2004. smatra se njegovom najuspešnijom ekranizacijom. Radnja se odvija u Veneciji 1596. godine, u središtu Mletačke Republike, što se reditelj Majkl Radford potrudio da verodostojno i dočara. Ipak, on je odustao od golotinje u filmu, iako je i sam Šekspir pisao da su tadašnje prostitutke šetale otkrivenih grudi, čime su gradske vlasti želele da suzbiju homoseksualnost. Film je rađen u koprodukciji SAD, Italije, Luksemburga i Velike Britanije, sniman je na autentičnim lokacijama, a svetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Veneciji.

  Promo

  Autor: Promo

  Naslovnu rolu nosi oskarovac Al Paćino, a ostalo je zapisano da je njegov kolega Dastin Hofman, i sam jevrejskog porekla, želeo tu ulogu. Još jedan oskarovac, Džeremi Ajrons, ima jednu od glavnih uloga, kao i Džozef Fajns, dok jedinu veliku žensku rolu tumači Lin Kolins. Umesto nje, Radford je želeo Kejt Blanšet, ali je ona odustala u poslednjem trenutku kada je saznala da je u drugom stanju.

  Promo

  Autor: Promo

  U Veneciji, 1596. godine, u središtu Mletačke Republike jevrejsko stanovništvo je u podređenom položaju i mora da nosi posebne oznake. Oni ne smeju da budu vlasnici nekretnina, odvojeni su od ostatka stanovništa i žive u getu, a bave se pozajmljivanjem novca i žive od kamata. Jedan je od viđenijih stanovnika geta je uspešni trgovac Šajlok.

  Promo

  Autor: Promo

  S druge strane grada, zaljubljeni Basanio želi da oženi Porciju, ali mu nedostaje novac, pa ga prijatelj Antonio vodi kod Šajloka da uzme pozajmicu. Šajlok traži da potpišu ugovor kojim se obavezuju da će u slučaju da mu novac ne bude vraćen na vreme, Antonio dati komad svoga mesa. Situacija se komplikuje, pa Antonio sa Šajlokom završava na sudu, a lepa Porcija se prerušava u advokata i odlazi da brani prijatelja.

  Promo

  Autor: Promo

  Ne propustite dramu “Mletački trgovac“, noćas u 01.00 na TV Pink.

  Autor: J. P.