aktuelno
  ĐUKANOVIĆ NA OTVARANJU 5.5 MILIONA VRIJEDNOG POGONA: Investitori iz preko 80 zemalja kapital uložili u CG (FOTO+VIDEO)
  Vijesti

  ĐUKANOVIĆ NA OTVARANJU 5.5 MILIONA VRIJEDNOG POGONA: Investitori iz preko 80 zemalja kapital uložili u CG (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je danas pozdravnu riječ na svečanom otvaranju novog pogona za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova ’’SNUP’’ kompanije Hemomont.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon
  Hvala Vam na pozivu da učestvujem u ceremoniji svečanog otvaranja novog pogona Hemomonta, prve fabrike ljekova u Crnoj Gori. Prilika je da najprijeizrazimo veliko poštovanje svima koji su od osnivanja 11. novembra 1994. godine davali i daju doprinos uspješnom radu ove kompanije. Hemomont je ubjedljiva potvrda dobre poslovne politike Hemofarma, danas dijela njemačkog koncerna „Štada“, koji je odavno prisutan u našem ekonomskom sistemu kao jedan od najpouzdanijih partnera crnogorskog zdravstva. Odnos javno-privatnog partnerstva koji smo vremenom izgradili izraz je i uspješnosti naše državne politike u dužem periodu i upečatljiv primjer u regionalnim okvirima - kazao je Đukanović.

  p

   

  Kazao je da je Crna Gora kao članica NATO, i zemlja kandidat za članstvo u EU, nakon ostvarenja prethodnih prioriteta državno političke strategije, danas je fokusirana na dinamičniji ekonomski i demokratski razvoj, i na što skorije dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana.

   

  Put do tog cilja podrazumijeva nova ulaganja, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, dinamičan rast društvenog proizvoda i izvoza. Zato država mora stalno nuditi unaprijeđena sistemska rješenja koja će je činiti konkurentnom u privlačenju investitora. A to znači veće ekonomske slobode, veću sigurnost i učvršćivanje međusobnog povjerenja. Bez toga nema biznisa, ni strateške prednosti na međunarodnom tržištu, čemu teže sve zemlje u okruženju, i u svijetu. Iskustvo nas je naučilo da sami moramo biti inicijativni, i imati kreativan odnos u traženju rješenja i donošenju odluka koje će promijeniti perspektivu crnogorske ekonomije. Sve to će uticati i na percepciju investitora, koja je uvijek od izuzetne važnosti - istakao je Đukanović.

  p

   

  Investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj kapital uložili u našu zemlju,i podatak o prosječnoj stopi učešća direktnih stranih investicija od 19% u BDP od obnove nezavisnosti do danas, najbolje pokazuju šta poslovna javnost misli o mogućnostima za razvoj biznisa, i o perspektivi crnogorske ekonomije. Oni su pravi barometar povjerenja prema Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji, kao i razvojnoj i državnoj politici koju vodimo. To se najbolje vidi i na današnjem primjeru. Kompanija „Štada“ je prepoznala naše napore u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit i nastavlja sa investicijama. Ovog puta ona iznosi 5,3 miliona eura i pored nove tehnologije, donosi Crnoj Gori 30 kvalitetnih proizvodnih radnih mjesta. Za našu zemlju svako proizvodno radno mjesto je dragocjeno, jer predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročne održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije - istakao je Milo Đukanović.

   

  p
   

  Posebno želim da istaknem društvenu odgovornost kompanije „Štada“ koja je dodatno uložila pola miliona eura u prečišćivanje otpadnih voda, što je pravi doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine. Još jedan pokazatelj da „Štada“ želi da dugoročno ostane akter na ekonomskom prostoru Crne Gore. Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50% u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastavite sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro. Na kraju, želim da naglasim da je za Crnu Goru veoma važno što interes za ulaganja u našu ekonomiju pokazuju prestižni evropski koncerni kao što je „Štada“, uvjeren da to istovremeno znači najbolji podsticaj razvoju prijateljskih, partnerskih odnosa između naše zemlje i Njemačke koja pruža snažnu podršku ostvarenju crnogorskih evropskih i evroatlantskih ciljeva, i evropskoj perspektivi cijelog regiona - zaključio je Đukanović.

   

  Izgradnja ovog pogona, osim unapređenja lokalnog farmaceutskog tržišta, predstavlja i veoma značajnu investiciju vrijednu 5,3 miliona eura, koja je omogućila otvaranje novih radnih mjesta.

  Na svečanosti je govorila i izvršna direktorica kompanije ’’Hemomont’’ Snežana Perović i generalni direktor kompanije ’’Hemofarm’’ i potpredsjednik Štada grupe Ronald Zeliger.