aktuelno
  ĐUKANOVIĆ predvodi crnogorsku delegaciju na Samitu NATO-a u Briselu (VIDEO)
  Vijesti

  ĐUKANOVIĆ predvodi crnogorsku delegaciju na Samitu NATO-a u Briselu (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Dugoočekivani Samit NATO-a zakazan je za sjutra i preksjutra u Briselu. Kako stoji na sajtu Sjevernoatlantskog saveza, sastanak dolazi u presudnom trenutku za njegovu sigurnost. U DPS-a i SD-u od prvog samita na kojem Crna Gora učestvuje kao članica Alijanse očekuju doprinos glavnim ciljevima NATO- kolektivnoj odbrani, upravljanji kriznim situacijama i kooperativnoj bezbjednosti.  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predvodiće crnogorsku delegaciju na Samitu NATO-a, u novom sjedištu Alijanse u Briselu.

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon

  Šefovi država i vlada članica NATO-a će razmatrati aktuelna bezbjednosna pitanja i u tom kontekstu dalje snaženje njegove uloge kao garanta stabilnosti na evroatlantskom i širem području. Očekuje se donošenje značajnih odluka za unapređenje kapaciteta i sposobnosti Alijanse u okviru prioritetnih oblasti.

  cg NATO

  Autor: Gov.me

  Za Crnu Goru Samit će biti prilika da godinu nakon prijema u NATO još jednom potvrdi snažnu posvećenost jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i kolektivnim bezbjednosnim interesima.

  CG NATO

  Autor: Gov.me

  Predsjednik Đukanović će tokom Samita imati niz susreta sa šefovima država i vlada saveznica i partnera.

  U delegaciji će biti i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar odbrane Predrag Bošković.

  Kako kažu iz DPS-a za Pink M, ovaj skup očekujemo sa posebnim senzibilitetom.

  Svakako, smatram da naša delegacija predvođena gospodinom Đukanovićem neće propustiti priliku da iznese ocjene da je Crna Gora već u ovoj fazi pokazala jasne benefite koje je imala od članstva u NATO savezu, a tiču se svakako povećanja broja direktnih stranih investicija, takođe benefita u oblasti turizma i povećanja broja turista iz zapadne Evrope i siguran sam da će se čuti ocjene i sa jedne i sa druge sttrane da je Crna Gora pokazala da može NATO savezu biti kredibialn partner, naročito u dijelu ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva - kazao je za Pink M Mihailo Anđušić iz DPS-a.
  Mihailo anđušić

  Autor: PinkM/PrtScr

  U Brisel će, prema najavama, doći i američki predsjednik Donald Tramp, a kako je kazao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na samitu bi trebalo da bude ojačana "veza Evrope i Sjeverne Amerike na čijoj je osnovi Alijansa osnovana" u cilju nastavka takvog saveza u 21. vijeku. Očekuje se da će Tramp ponoviti stav da bi evropski saveznici trebalo do 2024. izdvoje najmanje dva odsto svojih bruto domaćih proizvoda za vojne troškove. Samo osam od 29 članica NATO-a poštuje tu obavezu, među kojima SAD, Velika Britanija, Grčka i nekoliko zemalja istočne Evrope.

  donald tramp

  Autor: Beta/AP

  Navodi se i da NATO ostaje posvećen ispunjavanju tri cilja- kolektivne odbrane, upravljanja kriznim situacijama i kooperativna bezbjednost. U Socijaldemokratama očekuju da će najmlađa članica-Crna Gora dati doprinos svemu ovome te pokazati zašto pripada društvu najnaprednijih zemalja.

  Posle više od godinu otkako je CG postala 29. članica NATO imamo prvi samit gdje mi, da kažemo, u punom kapacitetu učestvujemo. Očekujemo da ćemo zajedno sa saveznicima učestvovati ravnopravo kao što smo se trudili i svih ovih godina u cijelom integracionom procesu, da razvijamo politike koje će da doprinose bezbjednosti Zapadnog Balkana, Evrope jer bez sigurnog Zapadnog Balkana nema bezbjedne Evrope - kazala je Marija Blagojević iz SD-a.
  Marija Blagojević

  Autor: PinkM/PrtScr

  Crna Gora članica je NATO-a od 5.juna prošle godine. Na Samitu u Briselu ove će godine biti donijete važne odluke o jačanju bezbjednosti i van granica Evrope i borbe protiv terorizma. Očekuje se da će lideri Alijanse donijeti i odluku o otpočinjanju pregovora o pridruživanju sa bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom te da će Stoltenberg uručiti makedonskom premijeru Zoranu Zaevu formalni poziv za to. Samit cć-e biti održan u novim prostorijama štaba NATO-a u blizini briselskog aerodroma.