aktuelno
  SUD PONIŠTIO ODLUKU o smjeni Vojvodić
  Vijesti

  SUD PONIŠTIO ODLUKU o smjeni Vojvodić

  • icon
  • icon

  Osnovni sud u Nikšiću usvojio je žalbu Radmile Vojvodić i donio presudu da se poništava odluka Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o smjeni Vojvodić sa mjesta rektora UCG.

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon
  Utvrđujući spornu činjenicu među strankama da li je bilo neophodno izjašnjenje Senata UCG, ovaj sud je mišljenja da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj, - piše u odluci sudije Osnovnog suda u Nikšiću, Nađe Todorović.

  U presudi se dalje navodi da se dolazi do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno.

  U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG - stoji u odluci i dodaje da je Vojvodić, i odluke u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, obavljala u skladu sa propisanim Statutom UCG-a.

  Podsjećamo, Upravni odbor Univerziteta Crne Gore u oktobru 2017. smijenio je Radmilu Vojvodić sa mjesta rektora UCG. Ona je tada smijenjena sa 12 glasova za i tri protiv. Vojvodić je smijenjena na inicijativu predstavnika Vlade.

  Kao glavni razlog navodio se spor oko Visoke medicinske škole u Beranama.

  Sukobljavala se se Vladom pet mjeseci povodom statusa Visoke medicinske škole, jer nije prihvatala odluku Vlade da škola ostane u Beranama. Takva odluka, kako je smatrala Vojvodić, nije u skladu sa akreditacionim programom prema kojem je nastava za brucoše trebalo da se odvija u Podgorici, na Medicinskom fakultetu i u Kliničkom centru. Vojvodić je prva smijenjena rektorka u istoriji UCG, a njen drugi mandat trebalo je da traje do 2020. godine.

  Vojvodić je tvrdila da je smjena pravno neutemeljena, te da ovdje nije riječ o sukobu premijera i rektorke, već o nepoštovanju Vlade prema UCG.