aktuelno
  SLUČAJ MIRIŠTE: NELEGALNA GRADNJA A NADLEŽNI U HN ĆUTE? (FOTO+VIDEO)
  Vijesti

  SLUČAJ MIRIŠTE: NELEGALNA GRADNJA A NADLEŽNI U HN ĆUTE? (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Britanac Mark Vincent Pitman, već godinama krši zakone Crne Gore, nelegalno gradeći na samoj obali mora, na području uvale Mirište u opštini Herceg Novi. Iako su u više navrata nadležni, među kojima i ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulovic za Pink M izjavili da je ponašanje britanca nedopustivo i mimo zakona Crne Gore, Pitman od strane lokalnih vlasti u Herceg Novom jos nije spriječen u svom naumu, da na samoj obali prisvaja i gradi po sopstvenom nahođenju. Da je britanski investitor prekoračio ograničenja, načoj televiziji je kazao i Predrag Jelušić, direktor JP Morsko dobro, poručujući da će biti sankcionisan. Sa britancem, pravnu bitku godinama bore i nezadovoljni mještani Mirišta, koji Pitmana opisuju kao bahatog investitora, koji uzurpira prostor. Da nadležne institucije u slučaju britanca, donose odluke koje ne poznaje pravna praksa, za našu TV je ocijenio i advokat Vukašin Šimrak.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Britanac Mark Vincent Pitman 2014. godine od Opštine Herceg Novi dobio je spornu građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta od 560 kvadratnih metara i ako je shodno planskom dokumentu i predviđenim koeficijentima, građevinska dozvola mogla biti izdata najviše do 300 m2 površine objekta. Pitman je pored toga napravio i privatni mol, devastirajući crnogorsku obalu, kao i zid visok nekoliko metra, te sagradio protivpravno pomoćne objekte. Da se zakoni i crnogorska obala, moraju poštovati, te da će oni koji to ne čine biti sankcionisani za Pink M je izjavio ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović. On je kazao i “da je divljanje po crnogorskoj obali nedopustivo”.

  Nećemo dozvoliti bilo kome da divlja ne samo po primorju nego bilo gdje po Crnoj Gori, koliko god to vremena zahtijevalo. Pravda ponekad izgleda spora ali svakako nije nedostižna - kazao je Radulović.

   

  radulović

  Autor: PinkM

  No u slučaju britanca, pravda ne samo da je spora, već se čini da je nema, potcrtava advokat mještana Mirišta Vukašin Šimrak. Kaže, da zbunjuje to što nadležni još niijesu preduzeli sve konkretne mjere kako bi spriječili dalju uzurpaciju prostora na obali, te da su odluke pojednih institucija pravni nonsens.

   

  Privremene mjere koje su određene od strane Osnovnog suda u Herceg Novom, predstavljaju pravni nonsens ili bolje rečeno pravni skandal. Naime Osnovni sud, sudovi opšte nadležnosti, nezakonito su se umiješali u upravni postupak, donoseći privremene mjere zabrane izvršenja prinudnih izvršenja na osnovu izvršne isprave - istakao je Šimrak.

  šimrak

  Autor: PinkM/PrtScr

  Dok institucije sistema kaskaju u mjestu, kako kaže Šimrak, Pitman je zakon uzeo u svoje ruke. Pa je mimo bespravno sagrađenih pomoćnih objekta, ogradnih zidova izgradio i mulo. Mulo je po nalogu nadležnih 2017. djelimično srušeno, no britanac ga je 2018. na svoju ruku ponovo izgradio.

  mirište

  Autor: PinkM

    Što se tiče ponte i rušenja i tu je sud donio nezakonitu privremenu mjeru, koja je ukinuta, donesena, pa ponovo ukinuta i na kraju njeno trajanje je bilo određeno dok se okonča, postupak koji je Pitman pokrenu zbog obezbjeđenja dokaza, postupak je odavno okončan a opet se ne sprovodi izvršenje rušenje ponte - kazao je on.

  Da je Pitman prekoračio ograničenja, te gradio na crnogorskom javnom dobru za privatne potrebe, ukazali su iz JP Morsko dobro. Kako kažu nadležana inspekcija donijela rješenje o rušenju mula, 2017.

  Inspekcija je u prethodnom periodu donosila rješenje o uklanjanju i radila elaborat o rušenju ponte. Prema našim saznanjima izvještaju koji smo dobili od inspekcije značajan dio toga je uklonjen, ali ovo sada čujemo da je na tom prostoru bilo devastacije prostora - kazao je Predrag Jelušić.
  jelušic

  Autor: Printscreen

  Jelušić je poručio da će svi koji ne poštuju zakon i procedure biti sankcionisani, kako bi obalu sačuvali za pristip građanima i turistima i učinili je javnom, što kako kaže i jeste jedino po zakonu.

   

  Oni koji nijesu u skladu sa procedurom i sa zakonom biće da insistiramo kod nadležnih inspekcija da se te intervencije sankcionišu na rigorozan način, kako bi taj dio obale sačuvali za pristip svim građanima i turistima i učinili ga javnim, što i jeste po zakonu - istakao je on.

  mirište 3

  Autor: Printscreen

  Mještani Mirišta, za Pink M kazali su u više navrata, da Pitman svojim ponašanjem, ugrožava i njih i prirodnu sredinu. Pojašnjavaju da je, kako kažu bahati britanac, izgradio mulo te zatvorio izlaz na more bespravno sagrađenim zidom, prisvojivši dio zemljišta, koje predstavlja vlasništvo Morskog dobra i Crne Gore.

  Od početka 2018. on je potpuno obnovio pontu, postavio i zid tako da on sprečava građane CG na slobodu kretanja, niko ne može da priđe do mora. Mene interesuje je li on kupio more - kazao je Dragan Vasić.
  mirište 1

  Autor: Printscreen

  Iako svi upiru prstom u Britanca, akcentujući da ne poštuje zakone Crne Gore, konkretnih pomaka nema. Zato sto nadležni ćute i ne sankcionišu nelegalnu gradnju, Britancu je omogućeno da se već godinama ponaša mimo propisa i pravila naše države.

  POVEZANE VIJESTI:

  http://pinkm.me/vijesti/59617/slu%C4%8Daj-miri%C5%A1te-nadle%C5%BEni-u-herceg-novom-toleri%C5%A1u-nelegalnu-gradnju-pitmana?-(foto+video)p

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/59123/slucaj-miriste-dok-nadlezni-cute,-britanac-nelegalno-gradi-fotovideomirište

  Autor: PinkM/PrtScr

  http://pinkm.me/vijesti/57540/slucaj-divlje-gradnje-u-miristu-advokat-ostecenih-mjestana-nadlezni-da-sprijece-dalju-uzurpaciju-prostora-na-obali-fotovideoh

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/56445/pitman-i-dalje-nelegalno-gradi-na-miristu-fotovideoh

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/56966/slucaj-nelegalne-gradnje-u-miristu--jelusic-za-pink-m-britanski-investitor-prekoracio-ogranicenja-fotovideof

  Autor: Printscreen