aktuelno
  Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina
  zanimljivosti

  Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

  • icon
  • icon

  Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajcana bliznakinja darovala svoju matericu.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Dečak težak 2.970 grama došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji.

  Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju.

  Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vreme dok je porođaj trajao bila svesna.

  U timu lekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Djordević, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, prenosi "Politika".

  Porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je ceo svet brujao u martu prošle godine.

  Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

  Kako saznaje "Politika", planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa.

  To znači da bi mogla da planira još jednu ili dve trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantelesne oplodnje.