aktuelno
  HILJADE ŠVEĐANA dobrovoljno ugradile mikročipove (VIDEO)
  zanimljivosti

  HILJADE ŠVEĐANA dobrovoljno ugradile mikročipove (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Hiljade Šveđana ugradile su mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan, pa čak i karte za voz. Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju brinuti o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno keša, piše ''The Conversation''.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Ipak, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer takvo nešto smatraju distopijskim. Prvo što se pomišlja jeste da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3.500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog.

  Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što kompjuterski hakeri mogu provaliti u kompjuter, tako biohakeri mogu provaliti u bilo šta biološko. Biohakeri su transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tijela i poboljšanje cijele ljudske rase. Treba napomenuti da oni rade i puno zabavnije eksperimente poput navedenog.

  Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna riže Šveđanima negdje između palca i kažiprsta. To su oni mikročipovi koji su godinama ugrađivani u životinje i pakete zbog njihovog praćenja.

  Interesantno je, napominje ovaj medij, da Šveđani imaju puno povjerenja u sve digitalno. Vjeruju da tehnološki napredak može donijeti samo dobro. Švedska vlada ulaže milione u tehnologiju, a njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija, vrijedi napomenuti da su u Švedskoj „rođeni“ Skype i Spotify.

  Biste li se bunili da vam čip detektira rak istog trenutka kada se pojavi i tako vam spasi život?” odgovor je Ben Liberton mikrobiologa ostataku Evrope koji  se čudi Šveđanima i njihovom dobrovoljnom čipiranju.