aktuelno
  Haski koji sam šeta skijaškim stazama i spasava ljude
  zanimljivosti

  Haski koji sam šeta skijaškim stazama i spasava ljude

  • icon
  • icon

  Sedmogodišnji haski Nanuk pomogao je u spasavanju povređene devojke na Aljasci. Pas joj je pomogao da se vrati na pješačku stazu, sa njom je proveo celo veče, pomogao da se izvuče iz ledene vode...

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Nanuk je, naime, pronašao povređenu studentkinju iz Tenesija, Ameliju Miling, nakon što se okliznula na snježnoj padini i udarila u kamen, navodi AP.

  Haski je prišao i pomogao joj da se vrati na pješačku stazu. Sa njom je proveo cijelo veče, a kada je sljedećeg dana Milingova upala u rijeku Igl, pas joj je pomogao da se izvuče iz ledene vode.

  Okliznula se i pala, pas je uspio da je spase i dovuče je do obale“, objasnio je poručnik Erik Olsen iz policije.

  Milingova je, nakon što je pas spasao, aktivirala lokator i tako ju je pronašao policijski helikopter. Djevojka je zajedno s Nanukom prevezena u Enkoridž, gdje je primljena u bolnicu zbog lakših povreda i ubrzo puštena.

  h

  Autor: Printscreen

  Vjerujem da je taj pas anđeo čuvar“, rekla je 21-godišnja studentkinja.

  Policajci kažu da Nanuk već godinama rade ovakve stvari i da sam šesta pešačkim stazama i pravi društvo planinarima koje usput sretne. Interesantno je da uopšte nije treniran da bude spasilački pas.

  Sve sam radi. Ovo je drugi put da je spasao nekog od davljenja“, rekao je Nanukov vlasnik Skot Svift, koji je psa usvojio prije šest godina.